planimetria
razor: W trójkącie prostokątnym długości przyprostokątnych są równe 6 i 8. Oblicz długość promienia
okręgu przechodzącego przez środek krótszej przyprostokątnej i stycznego do
przeciwprostokątnej w ich środku.
Rozwiązałem to wpisując sobie ten trójkąt do układu współrzędnych, natomiast chciałbym wiedzieć
czy da się to rozwiązać bez robienia tego
24 kwi 23:06
razor: stycznego do przeciwprostokątnej w jej środku miało być
24 kwi 23:07
Saizou : skorzystaj z podobieństwa trójkątów
24 kwi 23:11
Saizou : i jak ?
24 kwi 23:19
24 kwi 23:20
Saizou : to ja jestem ślepy bo co innego przeczytałem

zaraz pomyślę
24 kwi 23:23
Maslanek: Masakryczne
24 kwi 23:37
Saizou : czemu mi się wydaje że tego jest nieskończenie wiele xd
24 kwi 23:41
Maslanek: Może jakby wyjść z pól.
Podzielić ten trójkąt na trójkąty prostokątne i jeden prostokąt w rogu przy przyprostokątnych
(taki mały

)
Ale to tylko jakiś ślad. Nic tu nie widzę

Wracam do swojego prawdopodobieństwa
24 kwi 23:41
Eta:

................
..........
Trójkąty SDF i ABC są podobne (kkk)
| | R | | |FD| | |
|
| = |
| ⇒ R=......... |
| | |AB| | | |AC| | |
24 kwi 23:47
razor: skąd wiemy że te trójkąty są podobne?
25 kwi 00:01
Eta:
α+β=90o
|<SDB|=90o ( bo okrąg styczny do BC
to |<SDE|=90o−α= β
zatem trójkąt SFD prostokątny o kątach ostrych α i β ⇒ że jest podobny do ΔABC (kkk)
25 kwi 00:07
Saizou : hahaha ale wiedziałem że z trójkątów podobnych
25 kwi 17:57
pigor: ..., a ja z tw. o prostej stycznej i siecznej z punktu poza
okręgiem z równania
3(3+2R)=52 ⇔ 6R=16 ⇔
R=83=
2,(6) . ...
25 kwi 18:19
Maslanek: To tw. o prostej stycznej i siecznej. Bo wpadło mi do głowy od razu, ale żeby je wykorzystać
nie było odległości trzeciego punktu

Z jakiego to punktu?
25 kwi 22:49
Maslanek: Podbijam
30 kwi 21:45
lola: Ja też
30 kwi 22:57
Mila:
Moi drodzy, uparcie mi wychodzi :
W ΔCED:
W ΔSED:
3R=10
1 maj 00:15