Granica
Maslanek: Jak obliczyć:
24 kwi 22:58
daras: to chyba tylko Łoś z Jeśmanowiczem by wiedzieli zaczekaj jeszcze godzinkę , przyjdą o północy
24 kwi 23:01
Maslanek: Nie spieszy się
24 kwi 23:04
24 kwi 23:05
PW: A może zapytaj Stirlinga?
24 kwi 23:05
PW: Jak zwykle nie zdążyłem,
ICSP.
24 kwi 23:07
Maslanek: Aha

A gdyby nie znać tego przybliżenia?

Jakoś na drodze analizy?
24 kwi 23:09
Trivial:
Jeżeli szereg ∑a
n jest zbieżny, to a
n → 0.
Z kryterium d'Alemberta mamy:
| | an+1 | | nn+1 | | (n!)2 | | n | |
|
| = |
| * |
| = |
| → 0. |
| | an | | ((n+1)!)2 | | nn | | (n+1)2 | |
| | nn | |
Czyli szereg jest zbieżny, a zatem zachodzi |
| → 0. |
| | (n!)2 | |
24 kwi 23:13
Maslanek: Swoją drogą fajny ten wzór Stirlinga

Pewnie osobiste dojście do jego głębi mi zajmie z rok
24 kwi 23:13
Maslanek: Ładne, dziękuję
24 kwi 23:14
pomocnik: | | an+1 | | (n+1)n+1 | | (n!)2 | |
oczywiście, |
| = |
| * |
| , |
| | an | | ((n+1)!)2 | | nn | |
ale pomysł jest świetny.
24 kwi 23:26
Trivial: A tak, rzeczywiście powinno być (n+1)
n+1.
24 kwi 23:27
Maslanek: Nawet nie zauważyłem

Chodziło o sam pomysł
24 kwi 23:38
pomocnik: Pomysł Triviala jest świetny, a mały błąd, w tym przypadku, nie zmienia konkluzji.
24 kwi 23:40
daras: i zdążył przed Jeśmanem
25 kwi 20:21