geometria analityczna
Robak: Punkt A=(1,−1) jest wierzchołkiem kwadratu opisanego na okręgu x2 + y2 − 4y − 1 = 0 Znajdź
pozostałe wierzchołki tego kwadratu.
Mam prostą AS, umiem zrobić to z wektorów, ale nie potrafię tego zrobić z prostej.. niech ktoś
mi to wytłumaczy, proszę.
24 kwi 22:58
wmboczek: S jest środkiem AC
licz prostopadłą do AS przechodzącą przez S
znajdź pkt przecięcia prostopadłej z okręgiem
24 kwi 23:11
Robak:

ale prostopadła do AS to będzie "O" czyli nasze B. I nie widzę tutaj co mi da ten punkt
przecięcia?
24 kwi 23:15
Robak: ale robię tak jak mówisz więc:
Prostopadła do AS przechodząca przez S
AS
y=−3x+2
Prostopadła do AS
przechodząca przez S
Teraz szukam przecięcia prostopadłej z okręgiem.
I nie wiem co mi to daje.
24 kwi 23:26
Bogdan:

S = (0, 2), A = (1, −1), |AS| =
√10,
| | 1 | |
Prosta AS: y = −3x + 2, prosta DB: y = |
| x + 2, |
| | 3 | |
okrąg o środku S i promieniu
√10: x
2 + (y −2)
2 = 10
| | 1 | |
Rozwiązując układy równań: y = |
| x + 2 i x2 + (y −2)2 = 10 otrzymamy współrzędne |
| | 3 | |
punktów B i D.
Współrzędne C obliczymy korzystając z faktu, że S jest środkiem AC.
24 kwi 23:33
Robak: Okrąg ma promień
√3 z tego co wyliczyłem.
Rozwiązując ten układ równań dla promienia
i mi to za bardzo nie pasuje na współrzędne..
24 kwi 23:41
Robak: Ah dobra widzę, jezu nie zauważyłem tego zielonego okręgu.
24 kwi 23:42
Eta:
Inny sposób ( z wykorzystaniem własności wektorów)
S(0,2) , A (1, −1)
→ → →
AS=[−1,3] i AS=SC ⇒ C(0−1, 2+3) =
C(−1,5)
wektory AS i BS są prostopadłe i mają równe długości( z własności kwadratu)
→ →
AS=[−1,3] to BS=[3,1] lub BS=[−3,−1] ⇒ [x,y−2]=[3,1] lub [x,y−2]=[−3,−1]
zatem x=3 i y=3 lub x=−3 i y=1 ⇒
B(3,3), D(−3,1)
co widać na rys.
Bogdana
15 sie 18:01