matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica-prosze
Marek:
lim x−>
∞
3
√
n
3
+4n
2
+3n+2
−n−1
24 kwi 22:26
zośka:
Wskazówka: skorzystaj ze wzoru: (a−b)(a
2
+ab+b
2
)=a
3
−b
3
24 kwi 22:53
zośka:
a=
3
√
n
3
+4n
2
+3n+2
b=(n+1)
(a−b)(a
2
+ab+b
2
)
a
3
−b
3
a−b=
=
a
2
+ab+b
2
a
2
+ab+b
2
24 kwi 22:56
Marek:
24 kwi 23:49