Dane jest przekształcenie P(x,y) → p(2y,-x+1)...
Zajac: Dane jest przekształcenie P(x,y) → p(2y,−x+1). Oblicz pole trójkąta będącego obrazem trójkąta
ABC o wierzchołkach A= (0,0) B=(0,2) C=(−2,−1) w tym przekształceniu. Sprawdź czy
przekształcenie P jest izometrią.
Kompletnie nie wiem jak do tego podejść. HELP!
24 kwi 22:09
zośka: Znajdź punkty A', B', C' będące obrazami punktów A, B, C w tym przekształceniu:
A'=P(0,0)=(2*0, −0+1)=(0,1)
B'=P(0,2)=(2*2, −0+1=(4,1)
C'=P(−2,−1)=(2*(−1), −(−2)+1)=(−2,3)
Sprawdź czy przekształcenie zachowuje odległość punktów
24 kwi 22:27
zośka: czyli czy |AB|=|A'B'| itd
24 kwi 22:28
PW: Tak elementarnie:
− Izometria to przekształcenie nie zmieniające odległości, czyli dla dowolnych punktów (a,b)
i (c,d) liczymy ich odległość:
(1) √(c−a)2 + (d−b)2
oraz odległość obrazów (2b,a−1) i (2d,c−1):
(2) √(2d−2b)2 + (c−1−a+1)2 = √4(d−b)2 + (c−a)2.
Jak widać liczby (1) i (2) nie są równe − przekształcenie nie jest izometrią.
24 kwi 22:31
zośka: Jak sobie te punkty zaznaczysz w układzie to z rysunku łatwo odczytasz:
podstawa A'B' trójkąta ma 4
wysokość spuszczona na tą podstawę ma 2
24 kwi 22:34
zośka: |AB|=√(0−0)2+(2−0)2=2
|A'B'|=√(4−0)2+(1−1)2=4
|AB|≠|A'B'|
24 kwi 22:39
PW: Przepraszam, ale w pędzie do obliczeń źle napisałem współrzędne obrazów: powinno być zgodnie z
definicją przekształcenia
(2b,−a+1) oraz (2d, −c+1),
co nie zmieni wartości (2) z 22:31 i konkluzji.
24 kwi 22:45