Całka oznaczona - podstawienie
V.Abel: Cześć!
Ważna sprawa − proszę o solidne wytłumaczenie, dlaczego tak można i z czego to wynika:
Treść zadania: pokazać, że prawdziwa jest podana równość:
A := całka oznaczona od 0 do π/2 : ∫ f(sinx) dx = całka oznaczona od 0 do π/2: ∫ f(cosx)dx =:B
Rozwiązanie:
B = | podstawienie t= π/2 −six ; dx =−dt; zmiana granic| = −całka oznaczona od π/2 do 0: ∫
sint dt =
= całka oznaczona od 0 do π/2: ∫ sint dt= | PODSTAWIENIE t=x; dt=dx; granice te same| =A
Pierwsze podstawienie ok, logiczne.
Drugie podstawienie −?
Dlaczego jakby "zapominamy" o starej relacji t z x?
Z czego to wynika i dlaczego to jest poprawnie?
Bardzo proszę o jak najbardziej możliwie łopatologiczne wytłumaczenie.
24 kwi 21:06
V.Abel: Ludzie, naprawdę proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś podejmie ten temat, proszę.
24 kwi 21:57
pomocnik: Napisałeś to tak, że ciężko to przeczytać. Na początku masz "pod całką" funkcję f, a później
(po podstawieniach), to f zniknęło. Ale wracając do Twojego pytania, w całce oznaczonej (w
odróżnieniu od całki nieoznaczonej) nie trzeba pamiętać "o starym podstawieniu", bo po to
zmienia się funkcję podcałkową i (zwłaszcza) granice całkowania.
24 kwi 22:12
V.Abel: Masz rację, może zbyt zawile napisałem.
Właśnie o to mi chodzi, dlaczego, jak, czym to wyjaśnić, że się zapomina "stare
zależności/podstawienia"

?
26 kwi 22:14
Trivial: Ale jak to czym? Chyba znasz twierdzenie o zamianie zmiennych w całce oznaczonej?
26 kwi 22:20
V.Abel: Tak średnio, czytałem, ale przydałoby się jakieś wyjaśnienie, bo nie gra mi to, że jak mam pod
całką zmienną x, potem podstawię sobie np π/2 −t=x, zmienię granice, a potem ot tak wracam
sobie bez zmiany granic z t na x, to właśnie jest takie dziwne.
Mógłbyś to wyjaśnić, jeżeli wiesz z czego to wynika?
26 kwi 22:40
Trivial:
Masz problem policzenia całki funkcji zmiennej
x. Tłumaczysz go na problem obliczenia
całki innej zmiennej
u tak, aby wynik pozostał bez zmian (korzystając z twierdzenia o
zamianie zmiennej w całce oznaczonej). Po rozwiązaniu problemu w zmiennej
u, powrót do
zmiennej
x masz za darmo, gdyż wyniki są identyczne.
http://www.math.us.edu.pl/pgladki/faq/node79.html
26 kwi 22:46
V.Abel: No ok, ale podstawienie np x= 2−t oznacza, że x=φ(t), czyli t jest jakby nowym argumentem?
to można sobie tak kominować z wartościami i argumentami, czy to jest tak jakby na był jakiś
zakres na osi, potem go sobie zmieniam i juz sie nie cofam?
Dzięki Trivial, sprawdzę ten link
27 kwi 00:15