pole trójkąta
paula: Na okręgu o promieniu 2cm opisano trójkąt prostokątny, którego przeciwprostokątna ma dłuość
10cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta
24 kwi 20:36
zośka:

x+y=10
(x+2)
2+(y+2)
2=(x+y)
2
24 kwi 21:36
PW: Oznaczmy symbolami a i b długości przyprostokątnych, a symbolem x szukane pole trójkąta.
Wiadomo, że
Z twierdzenia Pitagorasa
a
2 + b
2 = c
2,
a więc
(2) (a+b)
2 − 2ab = c
2.
Najprostszy wzór na pole trójkąta prostokątnego daje
skąd
(3) 2ab = 4x.
Podstawienie (3) w (2) pozwala wyliczyć
(a+b)
2 − 4x = c
2
(a + b)
2 = 4x + c
2
(4) a+b =
√4x + c2
(korzystamy z faktu, że a + b > 0). Po podstawieniu (4) do (1) otrzymamy
i po wykorzystaniu danych
x − 10 =
√4x + 100
x
2 − 20x +100 = 4x + 100
x
2 − 24 x = 0
x(x−24) = 0,
a ponieważ x > 0 oznacza to, że
x = 24.
Obwód oblicz sama.
24 kwi 21:39
Eta:

|AB|=c= b−2+a−2= a+b−4 ⇒ a+b−4=10 ⇒ a+b=14
Ob=a+b+c=.........
| | a+b+c | |
P=p*r =..... p= |
| =... |
| | 2 | |
24 kwi 21:40
zośka: Po rozpisaniu drugiego i uproszczeniu zostaje:
4x+4+4y+4=2xy
4(x+y)+8=2xy /:2
2(x+y)+4=xy
2*10+4=xy
xy=24 i x+y=10 →y=10−x
x(10−x)=24
x2−10x+24=0
Δ=4
x=4 lub x=6
y=6 y=4
24 kwi 21:40
Eta:
24 kwi 21:41
Eta:
Widzę,że bardzo się rozpisaliście
zośka i
PW
24 kwi 21:42
zośka: boki: 6,8,10
obw=6+8+10=24
24 kwi 21:43
Eta:
W zad. nie pytano o długości boków, tylko o obwód i pole

Ob=a+b+c = 14+10=24 P= r*p= 2*12=24
24 kwi 21:44
Eta:
Inny sposób:
| | a+b−c | |
r= |
| ⇒ 4=a+b−10 ⇒ a+b=14 |
| | 2 | |
Ob= 14+10=24 [j] i P=rp= 2*12=24 [j
2]]
24 kwi 21:47
PW: Eta, mam taki głupi (?) zwyczaj, że jak pytają o pole, to liczę pole, stąd takie kosmiczne
rachunki
24 kwi 22:11
Eta:
24 kwi 22:26
Bogdan:
P − pole, L − obwód, r = 2, c = 10
| | L | |
P = |
| *r ⇒ (dla r = 2) P = L = 2r + 2c = 24 (chodzi o wartości liczbowe) |
| | 2 | |
Małe wyjaśnienie: a + b = L − c, 2r = a + b − c ⇒ 2r = L − 2c ⇒ L = 2r + 2c
24 kwi 22:48
Eta:
Wiedziałam ....
24 kwi 22:50
Bogdan:
24 kwi 22:51
Eta:
24 kwi 22:51
PW: Mistrzu, to jest esencja.

Przyznaję, że się trochę wygłupiałem, ale na to bym nie
wpadł, nawet gdybym chciał rozwiązać najprościej.
24 kwi 22:58