Dłuższa podstawa trapezu
Matejko: Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 13cm. Jego obwód wynosi 28cm. Wyraź pole
tego trapezu jako funkcje długości ramienia trapezu.Znajdź jej dziedzinę i zbiór wartości
24 kwi 19:27
Matejko:
24 kwi 20:09
Matejko:
25 kwi 09:36
25 kwi 09:44
J: Czy w Twoim zadaniu jest powiedziane,że w ten trapez wpisano okrąg ? ... jesli nie, to sprawa
jest nico skomplikowana.
25 kwi 09:50
Piotr 10: No nie jest, ale..
znajac bok a i obowd mamy
b+2c = 15
b = 15 − 2c
| | (a−b)2 | |
potem mamy c2=h2 + |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
a pole to P= |
| h (a+b). a = 13 b = 15 − 2c i |
| | 2 | |
25 kwi 09:52
J: OK ... problem zniknął ..
25 kwi 10:02