Planimetria, pomocy
Maciek: 1) Wyznacz skalę jednokładności k, w której obrazem kwadratu o obwodzie 50 cm jest kwadrat o
polu 4 cm2
2)W trójkącie ABC długość boku AB jest równa 10 oraz "kąt"CAB = 60 i "kąt"ABC = 45. Oblicz
długość promienia R okręgu opisanego na tym trójkącie i długość najkrótszego boku trójkąta
Czy mógłby ktoś mi to rozwiązać z wyjaśnieniem? Byłbym bardzo wdzięczny, kiepsko mi idzie z
planimetrii
24 kwi 18:41
daras: oblicz długość boku i stosunek k
24 kwi 18:47
daras: i skpu się na tym co ci dobrze idzie
24 kwi 18:56
daras: a = 50 : 4 = 12,5 cm
a' =
√4 = 2 cm
| | a' | |
więc k = |
| = 0, 16 albo odwrotnie  |
| | a | |
24 kwi 19:25
Maciek: A drugie zadanko?
24 kwi 23:27