byłby ktoś tak miły i udzielił kilka wskazówek?
abc123: Dana jest funkcja określona wzorem: f(x) = 3x2 − 4x − 1.
a) Rozwiąż równanie f(log8(x − 2)) = 3.
b) Rozwiąż nierówność f(3x) ≥ −2
24 kwi 18:40
pomocnik: a) Na początek rozwiąż równanie f(x)=3
24 kwi 18:51
abc123: wyszło x1=−23 x2=2
24 kwi 19:02
pomocnik: Ok. Teraz przyrównaj (osobno

otrzymane wyniki do log
8(x−2) (nie zapomnij o dziedzinie).
24 kwi 19:07
abc123: D: x>2
rozw. x=66 ?
24 kwi 19:23
pomocnik: Dziedzina ok. x=66, też ok, gdy rozwiążemy równanie log
8(x−2)=2. Teraz rozwiąż równanie
24 kwi 19:28
abc123: no właśnie nie za bardzo wiem jak
24 kwi 19:42
pomocnik: | | 2 | |
To masz podpowiedź, przyda się definicja logarytmu: log8a=− |
| ⇔ |
| | 3 | |
8
−2/3=a. U nas a=x−2.
24 kwi 19:46
24 kwi 19:57
pomocnik: A ile jest 8−2/3?
24 kwi 19:58
abc123: | | 9 | |
ah błąd przy liczeniu x= |
| ? |
| | 4 | |
24 kwi 20:03
pomocnik: No już lepiej. Tak, więc masz dwa rozwiązania oba "łapią się" w dziedzinę x>2.
24 kwi 20:06
abc123: i to wszystko do podpunkty a)? a co z b)? 3x podstawić pod x?
24 kwi 20:09
pomocnik: Do podpunktu a), to tyle. Do podpunktu b) można podstawić, tyle że jest to zbędne. Rozwiąż, na
początek, nierówność f(t)≥−2, później wykorzystamy, że t=3x.
24 kwi 20:12
24 kwi 20:19
pomocnik: | | 1 | |
No świetnie, czyli t≤ |
| lub t≥1, Teraz podstawiamy t=3x. Więc mamy do rozwiązania dwie |
| | 3 | |
nierówności
I co Ty na to?
24 kwi 20:21
abc123: easy

dzięki wielkie
24 kwi 20:23
pomocnik: Proszę

i powodzenia.
24 kwi 20:24