Granica ciągu - wyznacz
polly: Proszę o pomoc w rozwiązaniu ciągu, który mi nie wychodzi

Oblicz granicę ciągu:
a
n= 0,3n+6 /
√n − 3
Powinno wyjść lim= nieskończoność (wychodzi mi zero)
24 kwi 18:17
irena_1:
| 0,3n+6 | | 3 | | n+20 | |
| = |
| * |
| = |
| √n−3 | | 10 | | √n−3 | |
| | 3 | | √n(√n+20√n) | |
= |
| * |
| = |
| | 10 | | √n(1−3√n) | |
| | 3 | | √n+20√n | | 3 | | ∞+0 | |
= |
| * |
| → |
| * |
| =∞ |
| | 10 | | 1−3√n | | 10 | | 1−0 | |
24 kwi 19:11
daras: a co to znaczy "rozwiązać ciąg"
24 kwi 19:13
PW: No rozwiązać sznurek, którym były spętane, niech se lecą w nieskończoność.
24 kwi 22:38