24 kwi 18:16
Merkury: help
24 kwi 19:03
Merkury:
27 kwi 19:47
tosiek: Podobieństwo trójkątów, duży najmniejszy, ich skala podobieństwa oraz.
27 kwi 19:55
Dziadek Mróz:

Nie było więcej informacji?
ab = 75*15
ab = 1125
Ciężko policzyć z taką ilością danych wg mnie.
27 kwi 20:07
Merkury: Nie, tylko to... kurcze hmmm
27 kwi 20:47
Merkury: Panowie, no jakies pomysly ?
27 kwi 21:04
Dziadek Mróz:
Bo jeżeli rysunek jest zeskalowany to odmierz sobie długości krawędzi i policz podług nich
27 kwi 22:10
Merkury: ja doszedlem do tego , ze pole BCS i ADS , jest takie same
27 kwi 22:47
Merkury: czyli trzeba jeszcze obliczyc tego trojkata CDS , tylko wlasnie pojawia sie problem
27 kwi 22:48
Dziadek Mróz:
Gdyby trapez był równoramienny to Twoje twierdzenie, że PBCS = PADS jest prawdziwe
28 kwi 09:02
pigor: ..., sprawa jest prostsza niż się wydaje,
np. tak: P
ΔASD= P
BSC= 15 i niech
x=PCDS,
⇒
x15 =
1575 ⇔
x15 =
15 ⇔
x=3 , zatem
PABCD=75+2*15+3= 105+3=
108 . ...
28 kwi 11:50
pigor: ...pola ΔASD i ΔBSC są równe w każdym trapezie (dowód prosty) nie−stety
28 kwi 11:53
Merkury: tak, bo te trojkaty maja takie same podstawy i wysokosc , takze ich pola musza byc rowne
28 kwi 18:49