pochodna- jeszcze jedno
barred: Mógłbym prosić o pomoc z takim obliczeniem pochodnej?
y= tg2 + 3e
−x2−x
y= x ln (1+x
2)
Obliczam według wzorów, ale wychodzą mi złe wyniki
24 kwi 17:55
ICSP: W takim razie pokaż jak to liczysz
24 kwi 17:55
barred: pierwszego nie za bardzo wiem jak dotknąć nawet coś, tzn. ta potęga mnie zgubiła
a co do drugiego:
y= [x* ln(1+x
2]'
wiem, że coś pominąłem, ale nie wiem dokładnie co
24 kwi 17:59
zombi: Pierwsze
y' = (tg2)' + (3e−x2−x)' = 0 + 3*e−x2−x*(−x2−x)' = 3(−2x−1)*e−x2−x
24 kwi 18:04
daras: berred boi sie dotknąc wiec czeka aż inni mu to obliczą
24 kwi 18:09
barred: nie do końca, zacząłem liczyć ale nie wiedziałem jak z tą potęgą to się oblicza właśnie... już
myślę że będę pamiętać.
A wie ktoś może co mam nie tak w tym drugim?
Tam w ułamku w wyniku, zamiast 1 powinno być " 2x2 " ale nie wiem czemu tak właśnie ma być.
24 kwi 18:16
Mila:
[ x ln (1+x
2)]'=(x)'*ln(1+x
2)+x*(ln(1+x
2))'
| | 1 | |
=1*ln(1+x2)+x* |
| *(1+x2)'= |
| | 1+x2 | |
24 kwi 18:25