24 kwi 17:40
Rafał: Nie wiem jak to zastosować/obliczyć
24 kwi 17:41
kamczatka: wylicz delte i jak będzie większa od zera to ma pierwiastki
24 kwi 17:51
Rafał: No i co z pierwiastkami?
24 kwi 17:52
Rafał: Oblicze delte i mam obliczyc x1 i x2, tak? Dalej co trzeba zrobić?
24 kwi 17:52
zombi: Nie licz x1, x2, bo przykład został specjalnie tak dobrany, żeby x1 i x2 wyszły potworki.
Masz obliczyć
Sumę ich kwadratów, czyli
x12 + x22, więc wypadałoby to sensownie poskładać w taki sposób, aby dojść do wzorów Vieta.
Zauważ, żę x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2. Zatem możesz po prostu wstawiać gotowe
liczby w miejsce x1 + x2 oraz x1x2 et voila!
Następnie masz obliczyć kwadrat różnicy, czyli nic innego jak
(x1 − x2)2, a to przecież nic innego jak
(x1 − x2)2 = x12 + x22 − 2x1x2 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 − 2x1x2 = (x1 +
x2)2 − 4x1x2 i znowu wystarczy, że podstawisz w miejsce x1 + x2 oraz x1x2 konkretne
liczby i gotowe.
24 kwi 18:00
Rafał: A skąd wiem które to liczby x1 i x2? Nie rozumiem tego w ogóle ;x
24 kwi 18:17
Marcin: A znasz wzory Pana Viette'a w ogóle?
24 kwi 18:18
Rafał: Siedzę przed książką, więc zerkam

Gdy będę umiał rozwiązywać z książką to się naucze.
24 kwi 18:19