Analiza 2.
Ksssss: Proszę o sprawdzenie, bo nie mam pojęcia co robię źle... Ma wyjść 0, a mi wychodzi −1.
Polecenie jest takie: Obliczyć całkę podwójną po wskazanym prostokącie: ∬(xsinxy) dxdy
R=[0,1]x[π,2π].
Najpierw policzyłam całkę nieoznaczoną po dy wyszło mi −cosxy.
Potem oznaczoną wyszło mi −2x.
Potem nieoznaczoną po dx: −x2.
Oznaczona: −1.
Gdzie jest błąd?
24 kwi 17:30
pomocnik: Ksssss, piszesz: "... Potem oznaczoną wyszło mi −2x...." A skąd taki wynik?
24 kwi 17:44
Ksssss: [−cosxy] w przedziale π,2π = −cosx2π + cosxπ= −x−x = −2x
24 kwi 17:51
pomocnik: −cosx2π + cosxπ≠ −x−x = −2x.
−cosx2π + cosxπ, to −cos(2πx)+cos(πx) i tylko tyle
24 kwi 17:53
Ksssss: No tak, to w sumie argument, nie powinnam tego "skracać"...
Dziękuję, spróbuję dalej sama

.
24 kwi 17:55
pomocnik: Próbuj
24 kwi 17:55
Ksssss: A mam jeszcze jedno pytanko − nie mogę tego 2π i π wyciągnąć przed całkę jako stałe, nie?
24 kwi 17:57
pomocnik: Ale 2π, czy π jest "pod" cosinusem i w dodatku ten cosinus jest związany zmienną x. Czyli, ani
−cos(2πx), ani cos(πx) nie jest stałą.
24 kwi 17:59
Ksssss: No okej, czyli mam tak ∫−cos(2πx) + cos(πx) dx = −∫cos(2πx) + ∫cos(πx) dx = ?
Co dalej? Przez podstawienie czy normalnie będzie −sin(2πx)*(2πx)' + sin (πx)*(πx)'?
24 kwi 18:03
pomocnik: Pierwsza linijka jest ok. Druga nie bardzo. Można przez podstawienie, ale skoro policzyłeś(aś)
całkę z sin(xy) "po y", to tu postępujesz podobnie, tylko dla cos.
24 kwi 18:08
daras: | | sinxy | | xcosxy | |
∫xsinxydx= |
| − |
| =... |
| | y | | y | |
24 kwi 18:08