TRYGONOMETRIA
Blue: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta x:
| | −4 | | 3 | |
a) sinx = |
| i x∊( |
| π, 2π) |
| | 5 | | 2 | |
24 kwi 17:28
Mila:
x∊(270o,360o) ⇔interesują Cie kąty z IV ćwiartki
w IV ćwiartce tylko cosinus jest dodatni, tg i ctg ujemne, licz z jedynki trygonometrycznej.
24 kwi 17:37
Blue: a nie mogę po prostu przyjąć sobie , że punkt P(x,y) jest na ramieniu końcowym i r = 5 i
wyliczyć x z pitagorasa i wtedy już wszystko obliczyć?
24 kwi 17:40
Blue: Jak Ty to chcesz z jedynki liczyć
24 kwi 17:40
Mila:
Na pewno miałaś tak liczone na lekcji z jedynki trygonometrycznej, zobacz notatki.
sin
2x+cos
2x=1
Możesz w układzie wsp. obliczyć.
24 kwi 18:05
Blue: a dobra, już czaje xD ale mój sposób też może być ,nie?
24 kwi 18:09
Blue: ps. na lekcji nie miałam,bo nie mam rozszerzenia
24 kwi 18:09
Mila:
Możesz zrobić w układzie wsp.
24 kwi 18:14
Blue: ok, czyli te moja metoda jest dobra, bo opiera się o układ współrzędnych
24 kwi 18:31