wykaż że
Agusiakk95: Wykaż że jeśli w trójkącie o bokach a,b,c zachodzi a<b+c, to wysokości h1,h2,h3, opuszczone
odpowiednio na boki a,b,c tego trójkąta spełniają nierówność :
1h1 < 1h2 + 1h3
24 kwi 17:15
Agusiakk95: przy jedynkach nie ma minusów, to kreski ułamkowe...
24 kwi 17:16
zombi: Zauważ, że zachodzi
Wyliczmy z tych wzorów po kolei a, b i c.
| | ah1 | | 2P | |
P = |
| ⇔ 2P = ah1 ⇔ a = |
| |
| | 2 | | h1 | |
| | bh2 | | 2P | |
P = |
| ⇔ 2P = bh2 ⇔ b = |
| |
| | 2 | | h2 | |
| | ch3 | | 2P | |
P = |
| ⇔ 2P = ch3 ⇔ c = |
| |
| | 2 | | h3 | |
Wiedząc, że a < b + c
Mamy:
| | 2P | | 2P | | 2P | |
a = |
| < |
| + |
| = b + c |
| | h1 | | h2 | | h3 | |
⇔
| 2P | | 2P | | 2P | |
| < |
| + |
| /  2P) |
| h1 | | h2 | | h3 | |
ckd
24 kwi 17:28