pochodne- obliczanie
barred: Cześć
Moglibyście mi pomóc z obliczaniem pochodnych?
Chodzi mi o zrobienie krok po kroku przykładu. Wiem, że trzeba stosować wzory dla rachunku
różniczkowego oraz reguł różniczkowania, ale nie wiem w jakiej kolejności.
Przykład:
a) y=
2arcsin xx
b) y= 2cos
5x − 3
√2

Chodzi mi chociaż o zrobienie jednego przykładu. Tylko krok po kroku, byłbym wdzięczny
24 kwi 17:12
ZKS:
b) y = 2cos5(x) − 3√2
y' = 2 * 5cos4(x) * [cos(x)]' = −10cos4(x)sin(x)
24 kwi 17:21
Dziadek Mróz:
a)
| | 2asin(x) | | asin(x) | |
y = |
| = 2 |
| |
| | x | | x | |
| | u | |
y = 2 |
| u = asin(x) v = x |
| | v | |
| | u | | u'v − uv' | |
y' = 2[ |
| ]' = 2 |
| = (1) ... |
| | v | | v2 | |
| | 1 | |
u' = [asin(x)]' = |
| |
| | √1 − x2 | |
v' = [x]' = 1
b)
y = 2cos
5(x) − 3
√2
y = 2u
5 − v u = cos(x) v = 3
√2
y' = 2[u
5]' − 3[v]' = 10u
4 * u' = (1) ...
u' = [cos(x)]' = −sin(x)
| | 1 | | √2 | | √2 | |
v' = [√2]' = |
| * |
| = |
| |
| | 2√2 | | √2 | | 4 | |
... (1) = −10cos
4(x)sin(x)
24 kwi 17:26
barred: Czyli 3√2 znika, tak?
No i zajmujemy się tylko pierwszą częścią działania.
Tutaj wchodzi reguła różniczkowania dla iloczynu pochodnych?
24 kwi 17:30
WueR: y= 2cos5x − 3√2
Z wlasnosci rachunkowych pochodnych: pochodna roznicy funkcji jest rowna roznicy pochodnych
funkcji, wiec:
y'=(2cos5x)'−(3√2)', a pochodna stalej jest rowna zeru, tzn. (3√2)'=0.
25 kwi 11:54