stereometria
kyrtap :

Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego zawierającego przekątną podstawy oraz
wierzchołek ostrosłupa jest trójkątem równobocznym o polu S . Oblicz objętość tego ostrosłupa
. Wykonaj rysunek pomocniczy. Gdzie mam błąd?
Dane: P
DSB = S
Szukane: V
4S = a
2 √3 / :
√3
| | 2√S√3 | | √3 | | 2√3√S√3 | |
a = |
| * |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
b = a
√2
| | 2√3√S√3 | | 2√6√S√3 | |
b = |
| * √2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2√3√S√3 | | √3√S√3 | |
IOBI = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Z tw. Pitagorasa dla ΔSOB
ISOI
2 + IOBI
2 = ISBI
2
| | √3√S√3 | | 2√3√S√3 | |
H2 + ( |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 9S√3 | |
H2 = |
| ⇒ H2 = S√3 ⇒ H =√S√3 |
| | 9 | |
| | 2√6√S√3 | |
Pp = b2 ⇒ Pp = ( |
| )2 = 8S√3 |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 8S√3√S√3 | |
V = |
| *Pp* H ⇒ V = |
| * 8S√3* √S√3 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
24 kwi 16:49
zawodus: straszne
24 kwi 16:51
kyrtap : czemu ?
24 kwi 16:52
kyrtap : no weźcie helpnijcie pół godziny to pisałem
24 kwi 16:52
kyrtap : Ponawiam prośbę
24 kwi 17:06
Marcin: Masz policzony bok trójkąta równobocznego, a później liczysz z tego bok kwadratu w podstawie.
Czyli
b
√2=a
Podstawiasz za a i masz
U Ciebie jest b=a*
√2, dlaczego?
24 kwi 17:09
kyrtap : bony
24 kwi 17:12
kyrtap : zawsze pod górkę
24 kwi 17:12
kyrtap : mam jedno pytanie jeszcze
24 kwi 17:16
Marcin: Z drugiej strony nie wiem po do liczysz wysokość z pitagorasa, skoro masz już wyliczony bok
tego trójkąta z przekroju. Jego wysokość, to będzie też wysokość ostrosłupa
24 kwi 17:17
kyrtap : no wiem wiem teraz tak patrzę na to
24 kwi 17:18
kyrtap : Marcin 72% mam z matury jak zliczyłem w takim razie
24 kwi 17:19
kyrtap : ale jak robię nie poprawnie takie zadania to mnie krew zalewa
24 kwi 17:20
kyrtap : Wykaż, że jeżeli kąty trójkąta: α,β ,γ spełniają równanie sin2α = sin2 β + sin2γ to
trójkąt jest prostokątny.
24 kwi 17:22
kyrtap : Tu jeżeli wyjdę z tego równania i wyjdzie mi 0=0 to jest udowodnienie że trójkąt jest
prostokątny?
24 kwi 17:23
Piotr 10: Najlepiej wstawic tutaj γ=1800 − ( α+β)
I potem szukac wzorow i dojsc zapewne do α+β=900
24 kwi 17:24
Marcin: Wynik z matury masz według mnie bardzo dobry

Ja byłbym zadowolony
24 kwi 17:25
Piotr 10: Albo nie
24 kwi 17:27
kyrtap : No wiesz ale kuźwa mnie denerwują takie błędy tak by było więcej procent
24 kwi 17:27
24 kwi 17:27
Piotr 10: Z tw sinusów to są dwa ruchy
mamy trójkąt o bokach a , b , c
a=2R*sinα ; b=2R* sinβ ; c=2R*sinγ
a=
2=b
2+c
2
i po zabawie
24 kwi 17:28
Marcin: Może lepiej coś z twierdzeniem sinusów kombinować z tym zadaniem?
24 kwi 17:28
Marcin: o

i już
24 kwi 17:29
kyrtap : wiem że z tw ale skumałem się po czasie dlatego sobie tego zadania nie zaliczyłem
24 kwi 17:29
Piotr 10: kyrtap moze byc
24 kwi 17:29
kyrtap : czyli niski poziom
24 kwi 17:34
Marcin: Na pewno nie wyższy niż będzie za kilka dni. Gwarantuję
24 kwi 17:39
kyrtap : no czyli potwierdziłeś że niski poziom tam matura miała
24 kwi 17:39
Marcin: Odwrotnie! Na pewno w maju będzie prościej!
24 kwi 17:41
kyrtap : może coś z tego będzie
24 kwi 17:43
Marcin: pewnie że będzie
24 kwi 17:45