s
ala: Ile jest całkowitoliczbowych rozwiązań równania x1+x2+x3+x4=10, przy założeniu x1>1, x2>1,
x3>3, x4≥0?
24 kwi 16:44
pomocnik: coś ok. 10
24 kwi 17:35
ala: a jak to można sprytnie rozwiązać?
24 kwi 17:51
pomocnik: Najłatwiej wypisać wszystkie możliwości
24 kwi 17:55
Mila:
x
1+2+x
2+2+x
3+4+x
4=10⇔
x
1+x
2+x
3+x
4=2
Liczba rozwiązań całkowitych nieujemnych:
24 kwi 18:12
PW:
(1+1+1+1+1+1+1+1+1+1) = 10.
Strzelamy z wiatrówki w te plusy, które po trafieniu zmieniają się w ")+(". Na przykład
(1)+(1+1+1)+(1+1+1+1+1)+(1) = 10
pokazuje jedno z żądanych rozwiązań:
1 + 3 + 5 + 1 = 10
x1 = 1, x2 = 3, x3=5, x4=1.
Widać więc, że wstępne rozwiązanie polega na wskazaniu 2 spośród 9 plusów w pewien
specjalny sposób − ponieważ x3+x4 ≥ 4, drugi wskazywany plus musi być co najmniej drugim i
co najwyżej szóstym spośród dziewięciu plusów. Jeżeli to policzymy, to będziemy dzielili
x3+x4 (liczbę jedynek po prawej stronie drugiego plusa) na dwa składniki x3 i x4 zgodne z
warunkami zadania.
Nie jest to „sprytny sposób”, nie uczyłem się matematyki dyskretnej.
24 kwi 18:17
PW: O, ja tu głupoty podpowiadam (zwłaszcza ze miało być x
1 i x
2 większe od 1), a niezawodna
Mila 
podała gotowy wzór.
24 kwi 18:20
ala: A skąd się wzięło w odpowiedzi Mila 2 2 i 4 w równaniu?
24 kwi 19:03
Mila:
Wyobraź sobie że do 4 komórek wrzucasz kule.
Ma być w x1 więcej niż 1
ma być w x3 więcej niż 3
Gdy to odejmiesz od 10 , to każde rozwiązanie ≥0 będzie pasowało, gdyż juz tam masz conajmniej
2 a w x3 conajmniej 4 kule.
Nie miałaś na wykładach?
.
24 kwi 19:07
ala: no właśnie nie, a kompletnie tego nie rozumiem..
24 kwi 19:09
Mila:
Alu, na jakim jesteś poziomie edukacji ( odeślę Cię najpierw do odpowiednich materiałów).
24 kwi 19:15
ala: 1 rok studiów
24 kwi 19:26
Mila:
Poczytaj może "Matematyka Dyskretna"
Jarosław Grytczuk
Poszukaj w internecie.
Za godzinę mogę Ci obrazowo przybliżyć problem.
24 kwi 19:37
ala: będę bardzo wdzięczna w takim razie..
24 kwi 19:41
Mila:
Rozwiązać równanie
x
1+x
2+x
3+x
4=10 w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych jest równoważne z problemem na ile
sposobów możesz zapisać liczbę 10 w postaci sumy 4 składników
np.
2+0+5+3=10
albo
1+2+4+3=10
czyli w drugim przypadku:
x
1=1
x
2=2,
x
3=4
x
4=3
Można to obrazowo przedstawić, że do pierwszej komórki włożono jedną kulę, do drugiej 2 kule do
trzeciej 4 kule do czwartej 3 kule.
Kule są nierozróżnialne (identyczne)
Liczba wszystkich rozwiązań wyraża się wzorem
| |
( to jest teoria wyjaśniona w podanym podręczniku) |
| |
Jeżeli masz ograniczenie, jak podano w zadaniu, to aby zostały spełnione warunki zadania na
początku wrzycamy do
pierwszej komórki 2 kule, do drugiej 2 kule, do trzeciej 4 kule, zostają nam dwie kule do
rozłożenia i możesz to zrobić na piechotę, albo skorzystac z wzoru
(1) teraz masz równanie:
y
1+y
2+y
3+y
4=2
I masz dwie kule dołożone na 10 sposobów, przy czyym na pewno w pierwszej komórce masz więcej
kul niż 1, w drugie wiecej kul niz 1, w trzeciej też więcekul niż 3, a w czwartej 0 jeśli dwie
rozłożono do pierwszej drugie lub trzeciej komorki.
(2) II sposób , zamiast korzystać z wzoru:
możesz obliczyć tak:
2 kule do 4 komórek możesz rozłożyć
| | 4! | |
(1,1,0,0) na |
| =6 sposobów |
| | 2!*2! | |
albo tak :
| | 4! | |
(2,0,0,0) na |
| =4 sposoby |
| | 3! | |
razem
6+4=10
24 kwi 20:52
ala: Dziekuje ślicznie, teraz rozumiem
24 kwi 20:54
Mila:
24 kwi 20:55