Ciągi początek
Ciągowy problem: Witam otóż nie było mnie na 2 pierwszych lekcjach matematyki w szkole i mam mały problem mam
takie zdanie i prosiłbym o rozwiązanie 2 przykładów tak abym mógł wykonać reszte i o odrobine
wyjaśnienie czemu tak a nie inaczej rozwiązałeś.
a)a1=−3 an+1=2an dla n ≥1
b)a1=1/64 an+1=2n razy an dla n ≥1
Jest to zadanie z ciągow określonych rekurencyjnie.
24 kwi 16:39
loitzl9006:
Ciągi rekurencyjne to takie coś co że na podstawie pierwszego wyrazu ciągu możesz policzyć, ile
wynosi drugi. A jak masz już policzone ile wynosi drugi, to możesz policzyć trzeci, itd.
Przykładowo a)
a1=−3. Chcemy policzyć a2. Mamy wzór an+1=2an. Żeby po lewej było a2, to trzeba wstawić
n=1, no nie? Wtedy mamy
a1+1=2a1
a2=2a1
wiemy że a1=−3 więc
a2=2*(−3)
a2=−6
Liczymy a3. Wstawiamy do wzoru n=2:
a2+1=2a2
a3=2a2
a3=2*(−6)
a3=−12
analogicznie to wszystko działa w podpunkcie b). Jak masz jeszcze jakieś pytania −> pisz.
24 kwi 16:54