Kombinatoryka
ala: Na ile sposobów można posadzić na ławie n małżeństw, tak aby żaden mąż nie siedział obok swojej
żony?
24 kwi 16:32
PW: Usadźmy na początek same kobiety. Można to zrobić na n! sposobów. Dowolnie wybranego mężczyznę
można do nich dosadzić na (n+1) sposobów (przed pierwszą, po pierwszej, po drugiej, ..., po
n−tej). Warunek zadania będzie spełniony, gdy nie zajmie on miejsca przed− ani po swojej
małżonce, można to więc uczynić na (n+1) − 2 = (n−1) sposobów. Na ławie siedzi teraz jedna
osoba więcej, następny mężczyzna może więc zająć jedno z (n+2) − 2 = n miejsc. Kontynuując to
postępowanie widzimy, że każdy następny mężczyzna ma o jedno więcej miejsce do wyboru niż jego
poprzednik, jeżeli chce spełnić warunek zadania. Wygląda na to, że wszystkich sposobów
usadzenia n małżeństw w sposób podany w zadaniu jest
n!(n−1)n(n+1)...(2n−2) = (2n−2)!n(n−1).
Milu, powiedz że tym razem nie bredzę.
24 kwi 20:18
anulaa: moze ta odp ktos jeszcze potwierdzic?
25 kwi 12:25
5-latek: Tak to wlasnie potem jest . Mąż nie siedzi obok swojeje żony a potem sie dziwią że sa nieślubne
dzieci
25 kwi 12:38
PW: anulaa, weryfikuj własnym rozumem. Każdy może się pomylić, dlatego nie dam sobie łba uciąć
za swoją propozycję. Weryfikacja może polegać na:
− prześledzeniu rozumowania i potwierdzeniu bądź zaprzeczeniu logiki wywodu (szczególnie
zwrócić uwagę, czy w opisany sposób nie liczymy wielokrotnie bądź nie pomijamy niektórych
permutacji,
− znalezieniu kontrprzykładu − na przykład "ręcznie" wypisujesz wszystkie możliwości dla n=3
czy n=4 i mówisz − lipa, wzór nie daje poprawnego wyniku, albo − dla tych n wzór sprawdza się,
− napisaniu programu, który policzy to dla naturalnych n w zakresie możliwym dla komputera i
porówna ze wzorem.
Pytanie "może tę odpowiedź ktoś potwierdzić" jest naiwne − a jak Ci potwierdzą jeszcze dwie
osoby, to uwierzysz? Prawdy naukowej nie ustala się przez głosowanie.
Nie chcę, żebyś moją wypowiedź rozumiała jako arogancję, "wymądrzanie się" pewnego siebie
faceta. Wcale nie jestem pewien tego co zaproponowałem, dlatego zachęcam Cię do samodzielnej
weryfikacji. Będę zadowolony, jeżeli dojdziesz do wniosku, że się mylę
25 kwi 15:07
Trivial: PW, mogę zweryfikować symulacją.
25 kwi 15:09
PW: Tak myślałem, że się odezwiesz

, świetnie.
25 kwi 15:28
pomocnik: Z treści zadania nie wynika, co rozumiemy przez "sposób posadzenia na ławie", tj. czy ma
znaczenia, gdzie jest początek, a gdzie koniec ławy, czy przez sposób usadzenia rozumiemy, kto
jest naszym sąsiadem. Co do sposobu PW, mam wątpliwości.
Przypuśćmy, że mamy 2 małżeństwa (ze wzoru PW wychodzą 4 możliwości?), jedno K
1,M
1 oraz
drugie K
2, M
2. Jeżeli zakładam, że ława ma początek i koniec, to otrzymuje możliwości:
K
1,M
2,M
1,K
2
K
1,K
2,M
1,M
2
M
1,M
2,K
1,K
2
M
1,K
2,K
1,M
2
K
2,M
1,M
2,K
1
itd. (już mam 5).
Dobrze rozumuje?
A może ława jest okrągła?
25 kwi 15:57
Trivial: PW, to za chwilkę napiszę.
25 kwi 16:01
Trivial: Dla dwóch małżeństw wychodzi mi 8.
25 kwi 16:10
Trivial:
[Maz 1,Maz 2,Zona 1,Zona 2]
[Zona 1,Maz 2,Maz 1,Zona 2]
[Zona 2,Zona 1,Maz 2,Maz 1]
[Maz 2,Zona 1,Zona 2,Maz 1]
[Zona 2,Maz 1,Maz 2,Zona 1]
[Maz 2,Maz 1,Zona 2,Zona 1]
[Maz 1,Zona 2,Zona 1,Maz 2]
[Zona 1,Zona 2,Maz 1,Maz 2]
25 kwi 16:15
25 kwi 16:22
PW: Jestem zadowolony, nareszcie ktoś wykonał proste sprawdzenie, a nie głosowanie. Pewnie zaraz
dojdziemy, co było źle w propozycji z 20:18 z 24 kwietnia (niektóre permutacje nie były
liczone?).
25 kwi 16:23
Trivial:
PW, Twoim sposobem uzyskujemy:
(1) Ż1Ż2 → Ż1Ż2M1 → Ż1Ż2M1M2 lub M2Ż1Ż2M1
(2) Ż2Ż1 → M1Ż2Ż1 → M1Ż2Ż1M2 lub M2M1Ż2Ż1
A gdzie sytuacja: Ż2M1M2Ż1, której nie można uzyskać dodając mężów pojedynczo (w pierwszym
korku naruszony zostanie warunek zadania)?
25 kwi 16:38
Trivial: w pierwszym
kroku ..
25 kwi 16:39
PW: O, tu trafiłeś w sedno, dziękuję. Chyba się nie da poprawić tego mojego sposobu, za dużo byłoby
"chyba że". Trzeba pomyśleć nad innym, pewnie jest prosty, ale ja nie uczyłem się matematyki
dyskretnej i nie wiem w tej chwili jak do tego podejść.
25 kwi 16:45
Trivial: PW, a może wystarczy pomnożyć przez 2? (Ewentualnie 2n−1?)
25 kwi 16:49
PW: Nie wiem, w tej chwili mam pustkę w głowie. Ale jak znam siebie, dzisiaj spać nie będę, dlatego
wołam : Mila, ratuj!
25 kwi 16:52
th: Trivial moglbys obliczyc ile dla trzech par?
25 kwi 17:08
Trivial:
n 1 2 3 4 5
an 0 8 240 13824 1263360
25 kwi 17:24
Mila:
Znalazłam wzór, wyniki jak u Triviala, ale nie umiem wytłumaczyć. Myślę.
PW, nie martw się, młode orły znają teorię i ujawnią się.
25 kwi 17:54
PW:
Wymyśliłem taki rekurencyjny wzór, który bierze się z dokładania (k+1) pary do już siedzących
k par. Dobre ustawienie (k+1) par uzyskamy:
− dokładając do dobrego ustawienia k par dwoje następnych na dowolnych z 2k+1 miejsc
− dokładając dwoje następnych do takiego ustawienia k par, w którym małżonkowie dokładnie
jednej z par sąsiadują ze sobą (można to uczynić na 2!•2k = 4k sposobów),
− dokładając dwoje następnych do takiego ustawienia k par, w którym małżonkowie dokładnie 2 par
sąsiadują ze sobą w swoich parach.
Wzór ma postać:
L0(k+1) = 2k(2k+1)L0(k) + 4kL1(k) + 2L2(k),
gdzie
L0(k) oznacza liczbę poprawnych ustawień dla k małżeństw,
L1(k) oznacza liczbę takich ustawień k małżeństw, w których dokładnie jedno sąsiaduje ze sobą
L2(k) oznacza liczbę ustawień k małżeństw, w których małżonkowie dokładnie 2 par sąsiadują ze
sobą w swoich parach.
Dla k=3 otrzymamy
L0(3) = 4•5•L0(2) + 4•2•L1(2) + 2•L2(2) = 20•8 + 8•8 + 2•8 = 240.
L1(2) i L2(2) liczyłem "na boku".
Na razie się zgadza z wyliczeniami Triviala, dla n= 4 nie mam siły liczyć "ręcznie", może
ktoś się pokusi. Gdyby popracować trochę nad tymi L1(k) i L2(k), to mielibyśmy jawny wzór.
25 kwi 19:18