loitzl9006:
trzeba przekształcić f(x) do postaci kanonicznej:
| | x−1 | | x+2−3 | | x+2 | | 3 | | 3 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| − |
| = 1− |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | 3 | |
rysowanie wykresy f(x) rozpoczynasz od narysowania wykresu f1(x) = − |
| a potem |
| | x | |
przesuwasz go o wektor [−2 ; 1]
a co do równania f(x)=m to takie rownanie nigdy nie będzie miało dwóch rozwiązań, bo żadna
prosta pozioma nie przetnie dwa razy wykresu f(x).
Równanie f(x)=m ma jedno rozw. dla m∊R\{1}, a dla m=1 nie ma w ogóle rozwiązań.
Dlaczego ? bo prosta y=1 nie ma w ogóle punktów wspólnych z wykresem f(x).