Równania trygonometryczne
Kamix: Czy to równanie jest rozwiązane poprawnie? Co prawda przykład pochodzi z książki, ale mam pewne
wątpliwości...
| | π | | √3 | |
Rozwiąż równanie cos(x+ |
| )= |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
x1=− |
| +2kπ, k∊ℂ −−−− Tutaj się absolutnie zgadzam, nie mam żadnych wątpliwości.. |
| | 3 | |
lub
| | 4 | |
x2= |
| π+2kπ, k∊ℂ i tutaj się właśnie nie zgadzam. |
| | 3 | |
Poprawnie rozwiązany przykład, czy nie? ; )
24 kwi 16:06
ZKS:
Wstaw i sprawdź.
24 kwi 16:15
Kamix: up...
24 kwi 16:15
Kamix: Jak wstawić? Sprawdzałem na wykresie i właśnie na wykresie mi coś nie pasuje...
24 kwi 16:16
zawodus: wstaw dwa wybrane rozwiązania i sprawdź
24 kwi 16:19
Ac.:
| | π | | π | | π | | π | |
x + |
| = |
| + 2kπ lub x + |
| = − |
| + 2kπ, gdzie k∊C |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
| | π | | 2π | |
x = − |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ, gdzie k∊C |
| | 3 | | 3 | |
Zauważ, że jeśli k = 1, to drugie rozwiązanie to:
Według tego rozwiązania, z którym się nie zgadzasz, równanie byłoby spełnione dla k = 0. Według
mnie i to rozwiązanie, i moje są dobre. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
24 kwi 16:19
Kamix: | | 4 | |
Aha chyba już wiem, według mnie przykład rozwiązany błędnie, ponieważ x2= |
| π, czyli |
| | 3 | |
240
o, a cos 240
o≠U{
√3{2}
Czekam na potwierdzenie...
24 kwi 16:19
ZKS:
Jeszcze raz Ci piszę wstaw za argument to rozwiązanie co Ci nie pasuje i sprawdzisz
czy jest to poprawne rozwiązanie.
24 kwi 16:23
Ac.: | | 4π | | π | |
Zauważ, że skoro x = |
| , to nie liczysz cos x, tylko cos(x + |
| ).  |
| | 3 | | 2 | |
24 kwi 16:24
Kamix: | | 4 | |
A jednak dobre to rozwiązanie ponieważ x2≠ |
| π, tylko |
| | 3 | |
| | 4 | | π | | 11 | |
x2= |
| π+ |
| = |
| π=330o, a cos 3300 równa się U{√3{2}}, więc rozwiązanie ok. |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
24 kwi 16:24
Ac.: | | π | |
Zresztą dla każdego x masz dane cos(x + |
| ). |
| | 2 | |
| | √3 | |
Jakbyś miał równanie cos x = |
| , rozwiązania byłyby inne.  |
| | 2 | |
24 kwi 16:25
ZKS:
| | 4 | | 4 | | π | |
Przecież x1 = |
| π + k * 2π a nie x2 = |
| π + |
| . |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
24 kwi 16:26
ZKS:
Nie rozumiesz widzę w czym rzecz.
Mając przykładowo równanie
x − 1 = 2
to rozwiązaniem dla Ciebie jest
x = 3 − 1?
To samo Ty robisz w tym przykładzie.
24 kwi 16:28
Kamix: Ok ten przykład już zrozumiałem, dzięki za pomoc
24 kwi 16:30
Kamix: | | 4π | | π | | 11π | |
Ale przecież dodając |
| + |
| otrzymuję |
| , zamieniając to na miarę kątową, |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
otrzymuję 330
o, a cos330
o to U{
√3{2}}
24 kwi 16:33
Kamix: Więc nie wiem dlaczego moje sprawdzanie jest złe.
24 kwi 16:33
ZKS:
| | 4 | | π | |
Ponieważ Ty uważasz że rozwiązaniem jest x = |
| π + |
| a przecież to nie jest prawdą |
| | 3 | | 2 | |
ponieważ wstawiając to do równania mamy
| | 4 | | π | | π | | √3 | |
cos( |
| π + |
| + |
| ) = |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 kwi 16:41
Kamix: Chyba mnie ZKS źle zrozumiałeś ; )
| | 4π | |
Chcę sprawdzić, czy |
| jest rozwiązaniem równania, więc do równania wstawiam: |
| | 3 | |
| | 4π | | π | | 11π | |
cos( |
| + |
| )=cos |
| =cos330o=U{√3{2}} |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
24 kwi 16:48
ZKS:
Dobrze Cie zrozumiałem bo Ty tak na początku uważałeś. Spójrz na swój zapis z 16 : 24.
24 kwi 17:02
Kamix: Okey już widzę błąd, dziękuję
24 kwi 17:40