prawdopodobieństwo geometryczne
pepe: Wybieramy punkt x na osi, taki, że x ∊ <0,1>. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrany x
Wiem, ze prawdopodobieństwo wyniesie 0, ale nie potrafię tego zapisać na kartce (matematycznie
udowodnić nie umiem). Może ktoś wesprzeć poprawnym zapisem?
PW: Ano jeżeli "prawdopodobieństwo geometryczne", to należałoby przyjąć, że zdarzeniami są
dowolne mierzalne podzbiory przedziału [0, 1], a prawdopodobieństwo P(A) dowolnego podzbioru A
jest zdefiniowane jako
| | m(A) | | m(A) | |
P(A) = |
| = |
| = m(A), |
| | m([0, 1]) | | 1 | |
gdzie m(X) oznacza miarę zbioru X. Miara zbioru złożonego z pojedynczego punktu jest równa
zeru:
zatem P(A) = 0.