Rozkład wielomianów na czynniki.
OG: Rozkład wielomianów na czynniki.
.64x4−27x7 =
Moje pytanie czy a się to zrobić bez używania wzorów skróconego mnożenia? Gdy po wyłączeniu x
przed nawias w nawiasie pozostaje równanie kwadratowe, można uzyskać ładny wynik deltą. W tym
przypadku takiego równania kwadratowego nie ma.
24 kwi 15:16
ICSP: Można użyć wzorów na pierwiastki równania sześciennego.
24 kwi 15:19
J: = 64x4(1 − 27x3)
24 kwi 15:19
J: Sorry... = x4(64 − 27x3)
24 kwi 15:20
J:
| | 64 | | 4 | | 4 | |
64 − 27x3 = 0 ⇔ x3 = |
| ⇔ x = |
| lub x = − |
| |
| | 27 | | 3 | | 3 | |
24 kwi 15:23
zawodus: 64−27x3=43−(3x)3=...
24 kwi 15:23
ICSP: Witaj
zawodus 
Pytanie mam
24 kwi 15:31
zawodus: [C[ICSP] witaj

boję się, ale dawaj
24 kwi 15:39
24 kwi 15:40
ICSP: Mam obliczyć odległość między przekątnymi sąsiednich ścian sześcianu nie wychodzącymi z jednego
wierzchołka. Przyjmijmy, że sześcian ma krawędź jednostkową.
Jakieś pomysły ?
24 kwi 15:41
zawodus: czekaj kiedyś robiłem coś takiego

muszę zrobić rysunka
24 kwi 15:43
ICSP:
24 kwi 15:48
zawodus: Na pewno jeden sposób to analityczny umieścić sześcian w R3 i badać odległość między prostymi

Ja jednak szukam czegoś na płaszczyźnie
24 kwi 15:49
ICSP: ale własnie jak znaleźć tą odległość
24 kwi 15:50
zawodus: Na odległość między prostym w R
3 jest gotowy wzór
24 kwi 15:54
ICSP: Pierwszy raz o tym słyszę
24 kwi 15:59
24 kwi 16:06
ICSP: hmm, jakoś nie widzę tutaj równoległościanu
24 kwi 16:10
zawodus: na stronie 95 jest wzór tylko trzeba go rozszyfrować
24 kwi 16:21
zawodus: ewentualnie piszemy równania płaszczyzn równoległych zawierających owe proste i badamy
odległość między nimi
24 kwi 16:29
ICSP: Tylko ja nie widzę w tym zadaniu równoległościanu

Z obliczeniami sobie bez problemu poradzę.
24 kwi 16:32
zawodus: Obliczyłem, że gdy a=3 to odległość wynosi
√3
24 kwi 16:51