Geo analityczna
Marcinek : Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(−2,−1), wektor AB=[8,4] a punkt przecięcia środkowych X=(1,4).
Znajdź pozostałe wierzchołki trójkąta.
B wyliczam bez problemu jest to (6,3)
potem środek odcinka AB czyli D=(2,1)
odległość środka AB od punktu przecięcia sie środkowych (S) wychodzi mi √10 , więc odległość od
trzeciego punktu jest równa 3√10. Następnie wyliczam prostą przechodzącą przez środek AB i
punkt S , wychodzi mi y=−3x+7 , więc szukany punkt jest postaci (x,−3x+7) próbuje więc ze
wzoru na odległość punktu D od C √(2−x)2 + (1−(−3x+7))2 = 3√10 . no i tu jest problem bo za
nic nie może mi wyjść dobry wynik , co robię źle ? a może jakiś prostszy sposób ?
24 kwi 15:11
loitzl9006:
można prościej, wykorzystując wzór na współrzędne środka ciężkości Δ ABC (jest w tablicach)
środek ciężkości ΔABC − punkt przecięcia środkowych w tym ΔABC:
24 kwi 15:20
zawodus:

masz A i wektor AB ⇒ masz też B
D policzyłeś
| | 1 | |
wystarczy skorzystać z faktu, że DX→= |
| DC→ |
| | 3 | |
24 kwi 15:20
zawodus: Ja podałem inny sposób, żeby mógł wykorzystać swój policzony punkt D
24 kwi 15:21
Marcinek : nie lubię wektorów

ale dzięki udało mi się w końcu
24 kwi 15:26