24 kwi 14:57
elo321: ?
24 kwi 15:08
loitzl9006:
√x2−2x+1=
√(x−1)2=|x−1| także dwa przypadki będą:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx dla x≥1 |
| | √x2−2x+1 | | x−1 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx dla x<1 |
| | √x2−2x+1 | | −x+1 | |
to proste całki, w pierwszej wyjdzie ln(x−1) + C
a w drugiej będzie −ln(−x+1) + C
24 kwi 15:11
24 kwi 15:42
loitzl9006:
no rzeczywiście jakoś dziwnie, przecież jak wstawimy np x=−4 (funkcja podcałkowa istnieje dla
x=−4) to wg wolframa wyjdzie ujemna liczba w logarytmie
24 kwi 15:55
pomocnik: Wynik podany przez wolfram trzeba czytać:
czyli to co loitzl9006 podał
24 kwi 16:00
ICSP: | | x−1 | |
bo przecież |
| = sgn(x − 1) dla x ≠ 1 |
| | √(x−1)2 | |
24 kwi 16:01
loitzl9006:
tylko tam wolfram podał ln(x−1), a jak już nie rozbijał na przypadki to powinny być pionowe
kreski ln|x−1|
24 kwi 16:04
pomocnik: Najwyraźniej z tym sobie wolfram nie radzi podobnie jak Mathematica (komercyjna wersja
Wolfram'u).
24 kwi 16:06
pomocnik: albo programiści założyli, że każdy się domyśli, że musi być tam wartość bezwzględna
24 kwi 16:08