matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji.
LEANNE:
x
2
−16
f(x)=
(x+4)(3x+1)
Mam wyznaczyć miejsce zerowe oraz dziedzinę i nie wiem jak to zrobić ! Mógłby ktoś pomóc ?
24 kwi 14:56
J:
1
Dziedzina: x ≠ − 4 i x ≠ −
3
M.zerowe: x = 4 ( bo x = − 4 nie należy do dziedziny)
24 kwi 15:05