Analiza 2
Ksssss: Czy mogę to jakoś uprościć?
Liczę całkę podwójną. Wynik całki nieoznaczonej wyszedł mi −cosxy +C. Teraz muszę policzyć
całkę oznaczoną w przedziale π,2π. Więc wstawiam i mam −cosx2π + cosxπ (bo liczę po y, więc x
jest stałą). Można to jakoś uprościć, pozbyć się tego π?
24 kwi 14:46
loitzl9006:
wyciągnąć π przed nawias ?
24 kwi 14:50
Dziadek Mróz:
x1∫
x2y1∫
y2f(x, y)dx =
x1∫
x2y1|
y2g(x, y)dx =
=
x1∫
x2[g(x, y
2) − g(x, y
1)]dx =
x1|
x2h(x) = h(x
2) − h(x
1) + C
Tak mnie uczyli
24 kwi 14:51
Ksssss: Chodziło mi raczej o to czy np. π lub 2π w cosinusie się zredukuje i np. będzie można to po
prostu pominąć...
24 kwi 16:20