Trygonometria
Marcinek : Rozwiaz równanie
3sinxtgx = 2√3sin x + 3cos x w przedziale 0, 2π
próbowałem pogrupować ale coś nie mogę do tego dojść, jakieś wskazówki ?
24 kwi 14:41
loitzl9006:
podziel obustronnie przez (cos x) i będziesz miał kwadratowe z niewiadomą tg(x).
24 kwi 14:42
Marcinek : robiłem tak i nie wychodzi..
24 kwi 14:44
loitzl9006:
pokaż jakie masz równanie (po podzieleniu)
24 kwi 14:44
Marcinek : a nie sorki

dzięki
24 kwi 14:44
Marcinek : 3tg2x − 2√3tgx−3=0
24 kwi 14:46
loitzl9006:
to teraz tg(x)=t ,
Δ , t
1, t
2 , ...
24 kwi 14:48
Marcinek : wiem, dzięki

wyszło mi x= 5pi/6 , x =11pi/6 , x=pi/3 , x = 4pi/3
24 kwi 14:55
loitzl9006:
potwierdzam − mam tak samo
24 kwi 15:05