24 kwi 14:17
muflon: Moja opinia:
Sądząc po tendencjach w ostatnich maturach to raczej nie.
Nie zagłębiałem się się aż tak dokładnie w wymagania, bo po prostu nierówności logarytmiczne
potrafię rozwiązywać.
Myślę jednak, że na twoim miejscu bym się nauczył tego typu nierówności, prędzej czy później Ci
się i tak to przyda, a ogarnięcie takich nierówności nie powinno zająć Ci dłużej niż pół
godziny.
24 kwi 14:26
zawodus: chwilka
24 kwi 14:27
Piotr 10: Ja umiem to rozwiazywac, tylko się pytam o zadanie
24 kwi 14:28
zawodus: Nie powinno być. Dlaczego? Bo w wymaganiach nie ma nierówności logarytmicznych jako takich.
Może natomiast pojawić się zadanie:
Dane są dwie funkcje: f(x)=log
2(x
2+4x+3) i g(x)=log
4(x
3−x).
Wyznacz te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od wartości funkcji g.
No i tu znajomość rozwiązywania się przydaje
Piotrek zajrzyj do tematu
5−latka i zrób zadanie z trójkątem
24 kwi 14:31
Piotr 10: ok dzieki pozniej zerkne
24 kwi 14:33
zawodus: A jeszcze jedno pytanko.
Jak wyznaczyłeś w tym 9−tym wzór funkcji?
24 kwi 14:42
Piotr 10: no wlasnie mam duzo problem, znaczy sie wzor funkcji to mam przeusniecie w lewo o wektor [−0,5
; 0] i WbOY. Czyli 3IxI+0,5 ale dalej to nie wiem
mam
log9 f2(x) = log33IxI+0,5 i co dalej mam robic ?
24 kwi 14:46
muflon: Swoją drogą bardzo fajne zadanie
24 kwi 14:46
Piotr 10: | | 1 | |
log3 ( 3IxI*30.5)= log33IxI+log330,5 = IxI+ |
| o to chodzi ? |
| | 2 | |
24 kwi 14:53
zawodus: Bo zadanie jest błędnie ułożone. Na podstawie jednego punktu można tylko zgadywać jak ten
wykres ma wzór. Dodatkowo brak jest informacji w jaki sposób przekształcono.
24 kwi 14:57
Piotr 10: No wg mnie są dwie mozliwosci,
I taki jak ja podalem
II wpierw robimy WbOY i mamy 3IxI wzor funkcji f(x)=3IxI+q
zeby policzyc q wstawiam punkt znany ( 0,5 ; 3)
z tego otrzymujemy, ze q > 2 a wiec odpada ten przypadek bo z rysunku przeciecia z osia OY jest
mniejsze od 2
24 kwi 15:01
Piotr 10: Strasznie glupie zad ; /
24 kwi 15:01
zawodus: Piotrek Ja ci mogę podać nieskończenie wiele wzorów na funkcje f(x)

Nie wiem kto to układał, ale totalna bzdura to zadanie
24 kwi 15:04
Piotr 10: I bardzo dobrze, bo godzine nad nim siedzialem i sie wkurzylem..... ALe przynjamniej wyszedl
wynik jak w kluczu, choc i tak zadanie pozostawia wiele do zyczenia
24 kwi 15:05
zawodus: Trzeba było od razu zapytać

Niestety, ale zadanie przypomina zadanie z matury 2008

Żeby nie być gołosłownym to f(x) może być:
f(x)=2* 3
|x|+(3−2
√3)
f(x)=1.99*3
|x|+(3−1.99*
√3)
itd
tutaj dowolnie mogę wymyślać
24 kwi 15:10
Piotr 10: spoko, ja koncze juz zadania, w nastpenym tyg odpoczywam zostalo mi kilka zadań + matura z
zadania info w sobote
24 kwi 15:13
Beforeu: Przez 3 lata na maturze zawsze jest to samo wiec watpie zeby sie cos takiego pojawilo no chyba
, ze cos odbije tym co ukladaja
24 kwi 15:16
zombi: Nie ma programie nierówności logarytmicznych. Pamiętam, że na operonie jak dali, to później
była mega afera, że idioci układają tę maturę, ponieważ nie są zaznajomieni z programem
nauczania w szkołach średnich. Dlatego moim zdaniem nie będzie w 99%
24 kwi 16:49