Ciagi
Beforeu: http://screenshooter.net/1875441/vdrvrdm Takie mam zadanko dzszedlem do tego ze a
1=4
a
2=4
3 a
3=4
5 czyli to ciag geomoetryczny a q =16 v q=−16 i co dalej ? Ze wzoru na
Sume przy q = −16
wychodzi mi takie rownanie
4+64k17 = 0,0625
−578
24 kwi 13:54
J: A skąd masz to ostatnie równanie ?
24 kwi 14:21
loitzl9006:
0.0625
−578=(1/16)
−578=4
(−2)*(−578)=4
1156
Iloczyn a
1 * a
2 * a
3 * a
4 ... jest równy 4
1 * 4
3 * 4
5 * 4
7 * ...
a mając na uwadze własność a
b * a
c = a
b+c widać że wszystko co nas interesuje rozgrywa się
w wykładnikach trzeba po prostu policzyć ile wyrazów ciągu arytm. 2n−1 trzeba zsumować aby
suma była 1156.
Niech b
n=2n−1
S
n = 1156
b
1 = 2*1−1=1
S
n = n
2
1156 = n
2
n = 34
Zatem odpowiedź : k=34.
24 kwi 14:24
Beforeu: a ten ciag nie jest geometryczny? 4 , 64 , 1024 1024 /64 = 64 /4 q=16
24 kwi 14:32
Beforeu: rozumiem po opuszczeniu 4 wychodzi 1*3*5*...*k =1156 a to juz jest ciag arytmetyczny
24 kwi 14:35
Beforeu: 1+3+5...+k=1156
24 kwi 14:40
loitzl9006:
no dokładnie
24 kwi 14:44