Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności
Radek: Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności dwóch rożnych pierwiastków równania
−x2−2x+m2+m+1=0 przyjmuje największa wartość?
Δ>0
(−2)2−4*(−1)(m2+m+1)>0
4m2+4m+8>0
Δm>0
42−4*4*8=−112
Coś nie wychodzi gdzieś błąd popełniłem ?
24 kwi 13:46
J: W czym masz problem ... ? Δ > 0 dla każdego m.
24 kwi 13:58
Radek: To Δm nie muszę liczyć ?
24 kwi 14:04
J: Zastanów się po co ?
24 kwi 14:07
zawodus: Błąd w interpretacji liczby −112
24 kwi 14:09
Radek: 1x1+1x2 To muszę rozpatrzeć ?
24 kwi 14:13
J: Tylko to.
24 kwi 14:13
Radek: Więc −bc=2m2+m+1
p=−b2a=12?
24 kwi 14:31