loitzl9006:
ciąg geometryczny
zakładam że kapitalizacja odsetek na tej lokacie jest 2−miesięczna
| | 1 | | 3% | |
oprocentowanie w skali dwóch miesięcy (dwa miesiące = |
| roku) wynosi |
| =0.5 % |
| | 6 | | 6 | |
powinno być dość oczywiste, że po dwóch miesiącach stan lokaty będzie wynosił 100.5 %
początkowego stanu lokaty (4000 zł), po czterech miesiącach 100.5 % stanu sprzed 2 miesięcy
itd.
więc ciąg (a
n) gdzie a
1=4000, q=100.5 % = 1.005 opisuje stan konta
trzeba rozwiązać nierówność a
n > 4300
w ciągu geom. a
n=a
1 * q
n−1
więc
4000 * (1.005)
n−1 > 4300 |:4000
| (1.005)n | | 43 | |
| > |
| |*1.005 |
| 1.005 | | 40 | |
(1.005)
n > 1.080375
n > log
1.0051.080375
n > 16,... więc trzeba przyjąć n=17 (czyli po 34 miesiącach)
Po jakim czasie kwota się potroi. Tutaj trzeba rozwiązać równanie
a
n=12000
a
1 * q
n−1 = 12000
4000 * (1.005)
n−1 = 12000 |:4000
| (1.005)n | |
| = 3 |*1.005 |
| 1.005 | |
(1.005)
n = 3.015
n=log
(1.005) 3.015
n= coś ok. 221 więc po 442 miesiącach o ile dobrze liczę, można nie doczekać takiej chwili...