aa
Hugo: Rozwiąż równanie sin
25x=k, gdzie k jest rozwiązaniem równania 4x
3−5x
2−7x+2=0
Obliczamy k
4x
3−5x
2−7x+2=0
w(−1)=0
(4x
2−9+2)(x+1)=0
Δ=49
x
1= 0,25 v x
2=2 v x
3=−1
Rozpisujemy sin
25x i mam pytanie jak

czy można kwadrat wyrzucić przed nawias?
(sin5x)
2?
bo: sin5x = sin(3+2)x ? = sin3cox2 + sin2cos2 ... dziwne

Proszę o pomoc
24 kwi 12:21
J: | | 1 | |
Ale po co ..? (sin5x)2 = |
| |
| | 4 | |
24 kwi 12:24
th: sin5x=1/2
5x=30stopni
x=6 stopni i to jest jedno rozwiązanie.
24 kwi 12:28
J: | | 1 | | 1 | |
No nie tak całkiem... sin5x = |
| lub sin5x = − |
| i nieskończenie wiele |
| | 2 | | 2 | |
rozwiązań.
24 kwi 12:31
Hugo: w książcce mam
−π/6+2/5kπ
π/6+2/5kπ
−π/30+2/5kπ
π/30+2/5kπ
24 kwi 12:38
J:
| | 1 | | π | | 5π | | π | | 2k | |
Np: sin5x = |
| ⇔ 5x = |
| + 2kπ lub 5x = |
| + 2kπ ⇔ x = |
| + |
| π |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 30 | | 5 | |
24 kwi 12:38
J: No to jedno rozwiązanie juz Ci podalem ..
24 kwi 12:39
J:
W zasadzie podałem dwa ... pozostałe ... skorzystamy z faktu,że : − sinx = sin(−x) , a okres
podstawowy zostaje ten sam , stad pozostałe dwa rozwiazania.
24 kwi 12:42
Hugo: okej i pozostałe będą analogicznie
24 kwi 12:46
Hugo: sin
25x = 1/4 .. to mi zrobiłeś to sb podaruje.. dz

sin
25x = 2
sin5x =
√2
5x=
√2
Czy to można podpiąć że 2 nie może być spełnione gdyż sin <−1, 1>? sprzeczność?
//
sprzeczność
sin
25x=−1
kwadrat = −1 ! ? //
sprzeczność
..gdyby sin5x=−1
5x = 3/2π
x=3/10π
analizuje i analizuje i wpierw powinienem czytać twoje posty

... Albo i nie bo myślenie mi
dobrze robi
sin
25x=2 oraz sin
25x =−1 obie są sprzeczne i pytanie xeR czy xe∅

Bo zawsze mnie to
ciekawi i nigdy nie wiem kiedy pusty a kiedy nieskończony gdy mam sprzeczność w zadaniu.
Jedynym wariantem to
sin
25x=1/2
i mamy z tego 4 rozw:
sin5x= 1/2 i −1/2
x = |π/30|+2/5kπ x=|π/6|+2/5kπ
24 kwi 13:04
Hugo: Myślicie że umiem na 85% z rozsz

?
24 kwi 13:06
ICSP: nie
24 kwi 13:07
J: Nie możesz napisać: Iπ/30I lub Iπ/6I .... gubisz połowe rozwiązań.
24 kwi 13:15
bezendu:
ICSP−mistrz
24 kwi 13:22
Hugo: ...
napisałem skrótowo tak ... w poście 23:38 podałem wszystkie rozw : P
dobra czas na kolejne moi promotorzy
24 kwi 13:25