pochodna
Uri: Witam
Mamy funkcję stałą:
f(x) = 5 oraz punkt x
0 = 3
Wyznaczyć z definicji pochodną funkcji w punkcie x
0.
Teraz tak:
| | f(3 + h) − f(3) | | 5 − 5 | | 5 − 5 | | 0 | |
f '(3) = lim |
| = lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | h | | h | | h | | h | |
h−>0 h−>0 h−>0 h−>0
| | 0 | |
I w internecie granica takiej funkcji wynosi 0 a przecież jest to symbol nieoznaczony |
| |
| | 0 | |
to jak możemy mówić o granicy takiego wyrażenia?
24 kwi 12:02
pomocnik: Występowanie "symbolu nieoznaczonego" przy liczeniu granic nie przeczy temu, że dana granica
istnieje.
24 kwi 12:10
Krzysiek: I nie jest to symbol nieoznaczony.
W liczniku nie mamy czegoś co dąży do zera tylko jest równe zero.
Więc 0/(coś co dąży do zera)=0
24 kwi 13:10
pomocnik: W gwoli ścisłości, ciąg (funkcja) stała =0 dąży do 0, więc można tam dopatrzyć się symbolu
nieoznaczonego, choć osobiście na to bym nie wpadł. Od razu widzę, że 0/h=0.
24 kwi 13:25
Uri: Dzięki
24 kwi 13:37