0a = 0 to wtedy a = 0 ?
kamczatka: 0a = 0
to wtedy a = 0 ?
24 kwi 11:17
J: a może być dowolne.
24 kwi 11:18
kamczatka: 3 zadanie :
http://www.matemaks.pl/matura.php?id=346
Chciałem spytać czemu mi nie wychodzi takim sposobem:
W(−1) = 0
W(−2) = 0
−2 + a − b + c = 0
− −16 + 4a − 2b + c = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 14 − 3a + b = 0
b = 3a − 14
podstawiam b do −2 + a − b + c = 0:
−2 + a − 3a + 14 + c
c = 2a − 12
Podstawiam b i c do −16 + 4a − 2b + c = 0:
−16 + 4a −2(3a − 14) + 2a − 12 = 0
−16 + 4a − 6a + 28 + 2a − 12 = 0
0a = 0
24 kwi 11:21
5-latek: Bo ten zapis 0a jest rownaznaczny z zapisem 0*a (i tak sie wlasciwie powino pisac) ale
dla skrocenia zapisy piszsemy 0a i potem stad wynikaja te niezrozumienia
24 kwi 11:22
kamczatka: czemu mi nie wychodza dobre wyniki ? można tak liczyć ?
24 kwi 11:29
J: Podany wielomian zapisz w postaci: W(x) = 2(x − 1)2(x +2) , wymnóż i porównaj współczynniki.
24 kwi 11:44
kamczatka: to tym moim sposobem się nie da?
24 kwi 11:45
J: Nie bardzo ... mamy trzy niewiadome, a tylko dwa równania niezależne.
24 kwi 11:48
kamczatka: ok dzieki
24 kwi 11:49