PROSZĘ O POMOC! ;)
Izzka1122: Mam nadzieje, że ktoś pomoże.Potrzebuje na prace kontrolną, Z góry dziękuje!
1.Rozwiąż nierówność :
a. x² −3x(x−1) ≤ 2(x+1)(x−1)−4x
b. (2−3x)²−6(3x−1)≤−(1−4x)(2x−1)
2. Dla jakiego parametru m równanie (3m−2)x²+mx+1−3/2m=0 ma dwa pierwiastki?
3. Sprawdź, która równość jest prawdziwa dla α=60°
a. √3sinα+1/2=tg30°
b. sin²α−cos²α=1
c. cosα+cos(90°−α)=1/√3−1
d. 2sinα+cosα=2/√3+1
4. Dany jest trapez prostokątny o kącie α=60°, dłuższej podstawie a−8cm i wysokości h=6√3.
Oblicz obwód i długość przekątnych tego trapezu
24 kwi 11:02
J:
a) i b) : wykonaj działania, przenies wszystko na lewa stronę i zredukuj wyrazy podobne.
24 kwi 11:13
Izzka1122: a muszę rysunki do tego robic?
24 kwi 11:15
J: Na razie nie... po przekształceniach, bedzie mozna zrobić jedynie szkic wykresu funkcji
24 kwi 11:16
5-latek: Do 1 i 4 zadania przydalyby sie
24 kwi 11:16
P@weł: do nierownosci aby odczytac wykres powinnas se narysowac
24 kwi 11:17
Izzka1122: ok, dzięki. a reszta ktoś rozwiązałby?
24 kwi 11:25
Izzka1122: chodzi mi o rozwiązania po kroku.
24 kwi 11:35
5-latek: No pewnie ze krok po kroku jak do pracy kontrolnej
A jakis wklad wlasny (chciaz zaczac
np drugie zadanie
warunki 1. (3m−2) nie rowna sie 0 (zeby bylo rownanie kwadratowe
2 warunek to Delta >=0
zapraszam do liczenia
24 kwi 11:54
J: Zad3 a)
| | √3 | | √3 | |
sin60o = |
| i tg30o = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | √3 | | 1 | |
L = √3* |
| + |
| = 2 L ≠ P równość nieprawdziwa. |
| | 2 | | 2 | |
24 kwi 11:59
5-latek: Naszej kolezanki nie ma na forum wiec mysle ze sprawdzian sie skonczyl
24 kwi 12:01
J: Zad.3 b)
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
cos60o = |
| , L = |
| − |
| = |
| ≠ 1 równośc nieprawdziwa |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
24 kwi 12:03
Izzka1122: wkład własny był robiąc prace kontrolna nr 1 i wiekszość nr 2

a tego niestety nie umiem
24 kwi 12:05
Izzka1122: spokojnie jestem , to nie spawdzian, to praca kontrolna
24 kwi 12:06
5-latek:

np wezmy 4 zadanie rysunek wszystko ladnie pokaze (wierz mi
DA=CE= 6
√3 bo to wysokosc trapezu
Ab=8 ale AB−EB=DC (a DC to dlugosc krotszsej podstawy )
Teraz poatrz Trojkat CEB jest trojkatem szczegolnym bo to trojkat prostokatny o katach 30,60
90 stopni
Wiec wracamy do gimnazjum gdzie uczyli jak takie trojkaty rozwiazywac

Wiec teraz patrzymy do notatek i wylicz ile wynosi x i BC ( z tego trojkata
Wzory na pole i obwod znany
24 kwi 12:20
Izzka1122: Wydawało mi się forum takiego typu jest właśnie od pomocy, a nie kwestionowania kogoś
umiejętności matematycznych

nie prosiłam o wytłumaczenie tylko o rozwiązanie zadań (jeżeli
jest ktoś tak dobry i pomoże) ale cóż.
Tym którzy pomogli dziękuje bardzo, przydało się

a tym którzy pomogli z ''łaską'' także
dziękuje. Pozdrawiam.
24 kwi 12:35
staszic: Nie wiem po co ci matematyka rozszerzona skoro najprostszych zadań nie umiesz.ambicja
rodziców?←
24 kwi 12:50
Izzka1122: ale nikt nie mówił nic o matematyce rozszerzonej...
24 kwi 12:54
staszic: Widać gołym okiem ze to mat r.
24 kwi 12:56
....: pozostawie to dalej bez komentarza. trzeba sie nauczyc bezinteresownej pomocy.
NIKT z nas nie rodzi sie geniuszem...
24 kwi 12:56
....: to widocznie ambicja Pani nauczycielki...
24 kwi 12:57
staszic: Jakby się uczyła to by nie miała pracy kontrolnej.
24 kwi 13:01
5-latek:
24 kwi 13:04