Zadanko
5-latek: czesc
Draghan 
Znalazlem dla Ciebie ciekawe zadanko z planimerii .
Niech h bedzie dlugoscia wysokosci trojkata prostokatnego opuszczonej z wierzcholka kąta
prostego a r dlugoscia promienoa okregu wpisanego w ten trojkat . Udowodnic ze
| | h | |
2< |
| <=1+√2 orz z etych szacowan nie mozna poprawic . Przynajmniej to |
| | r | |
24 kwi 10:55
bezendu:
5−latek daj chłopakowi jakieś maturalne, bo tę to wgl nawet koło matury to nie leżały
24 kwi 10:59
5-latek: czesc
bezendu
To jest maturalne zadanie .
24 kwi 11:01
bezendu: Witam, ale chyba z 1980 albo jeszcze starsze
24 kwi 11:04
Eta:
1968
24 kwi 11:04
bezendu:
Witaj Eta kończymy dziś tą planimetrię ?
24 kwi 11:10
5-latek: Powitalem juz Cie w iinym poscie

Chyba tak bedzie jak piszsesz bo ja to mam z 1976r (mam taki zbior .
24 kwi 11:10
5-latek: A dla Ciebie bezendu takie proste
dane sa punkty A(2,1) B(−3,2) i C( 2m−1),(1−m) Dla jakich wartosci m sa one
wierzcholkami teojkata a) ostrokatnego b) prostokatnego i c) rozwartokatnego .?
24 kwi 11:13
bezendu:
Za dużo liczenia ale trzeba sprawdzać warunki
|AB|
2+|BC|
2=|CB|
2
Rozwarty:
|CB|
2>|AB|
2+|AC|
2
|CB|
2<|AB|
2+|AC|
2 ostrokątny
To zadania z analitycznej, a z tym działem problemów nie mam
24 kwi 11:26
Piotr 10: A ktory bok to najdluzszy ?, bo wg mnie to trzeba do kazdego podpunktu 3 przypadki rozwazyc
24 kwi 11:33
bezendu:
No tak ja zrobiłem jeden przypadek.
24 kwi 11:39
5-latek:

Pewnie ze proste

do a) warunek zadania to ABoAC>0 i BAoBC>0 i CAoCB>0 (sa to wektory
do b) warunek zadania jest rownowazny warunkom
1.Wektor Ba jest nierownolegly do BC i ( ABoAC=0 lub BAoBC=0 lub CAoCB=0) ( to sa wektory )
| | 2+2m | | −1−m | |
ale tez 2. ale tez wektor BA jest rownolegly do BC wtw |
| = |
| wtw m=−1wtw |
| | 5 | | −1 | |
BC=o(te ostatnie to wektory) o ze strzalka na gorze to wektor zerowy
do c) warunek zadanka jest rownawany warunkom (ABoAC<0 lub BAoBC<0 lub CAoCB<0) (sa to wektory
24 kwi 11:47
5-latek: Ja pisalem a Wy juz sobie wyjasniliscie
24 kwi 11:48
zawodus: A co z tym pierwszym?
24 kwi 12:13
bezendu:
Odpoczywa sobie
24 kwi 12:31
Piotr 10: bezendu hehe

.
24 kwi 12:33
5-latek: Czesc. Zaciekawilo CIe ?
Niech ab to dlugosci przyprostokatnych i c −dlugosc przeciwprostokatnej trojakta
| | 1 | | 1 | |
Ptr= 12ab= |
| ch= |
| (a+b+c) |
| | 2 | | 2 | |
| | a+b | | a*b | | h | | a+b+c | | a+b | |
Z tego h= |
| i r= |
| |
| = |
| = 1+ |
| |
| | c | | a+b+c | | r | | c | | c | |
Z wlasnosci odleglosci mamu ze a+b>c oraz ze a+b≤c
√2 bo dla liczb ai b
(a−b)
2≥0⇔(a
2+b
2≥2ab⇔c
2≥2ab⇔2c
2≥(a+b)
2⇔c
√2≥a+b
| | h | | h | |
Teraz gdy a=b to |
| = 1+√2 , natomiast gdy ustalimy b to lim a→0 |
| =2 |
| | r | | r | |
24 kwi 12:41
5-latek: Tak naprawde to jestem zmeczony bo wczoraj przerzucilem chyba ze 6 ton papieru

Papier wcale nie jest lekki jak by sie wydawalo
24 kwi 12:43
bezendu:
Bardzo maturalne.... Od kiedy nas obowiązuję granice ?
24 kwi 12:43
zawodus: ostatni fragment trochę nie maturalny

Powinno być
24 kwi 12:44
5-latek: bezendu wiem ze nie maacie teraz granic ale napisalem rozwiazanie calego zadanka.
MOze CI sie kiedys przydac
| | a*b | |
oczywiscie ze ma byc h= |
| . DObrze ze to zauwazyles  Ale jak sie piszse to takie |
| | c | |
wredne chochliki sie zdarzaja
24 kwi 12:50
staszic: Witam was serdecznie
24 kwi 12:51
zawodus: witojcie
24 kwi 12:53
staszic: Może rozwiazemy jakiś dowód z planimetrii?
24 kwi 12:56
5-latek:

Bezendu . A moze sprobujesz takie zadanko .
Nie matrw sie jesli nie zrobisz . Spokojnie
Czy istnieje taki czworokat ABCD ktorego dlugosci bokow spelnialyby uklad 3 warunkow
1. AB<CD<AD<BC
2. AB+BC=CD+DA
3. AB
2+BC
2=CD
2+DA
2
Mozesz to zrobic geometrycznie lub algebraicznie . jak chcesz
Algebraicznie to moze dwie linijki
24 kwi 13:02
5-latek: Jesli CI bezendu pozwoli to akuratnie masz
24 kwi 13:02
staszic: Skąd to zadanie wziales?
24 kwi 13:04
Piotr 10: 2/
Dlugosci ramion trapezu opisanego na okregu sa rowne c=4 , d=8. Środkowa trapezu dzieli go na
dwa trapezy z ktorych mniejszy ma pole trzy razy mniejsze od pola danego trapezu. Wyznacz
dlugosci podstaw danego trapezu.
24 kwi 13:06
staszic: Twierdzenie o kątach w czworokącie.
24 kwi 13:14
5-latek: To napisze rozwiazanie zadania z 13:02 (moze sie komus przyda
Algebraicznie
Z warunku nr 3 mamy (a−c)(a+c)= (d−b)(d+b) Z warunku nr 2 i uwzgledniajac warunek nr 1 to
widzimy ze a−c=d−b≠0
A wiec a+c=d+b co z warunkiem nr 2 daje a=d co jesst wbrew zalozeniu nr 1
Wic nie istniej taki czworokat ktory by spelnial dany uklad warunkow .
24 kwi 13:32
Draghan: Witaj
5−latek i witajcie wszyscy pozostali

Heh, tu już − widzę − pozamiatane

Ale tego pierwszego to bym nie zrobił
24 kwi 13:35
zawodus: Jestem ciekaw rozwiązania graficznego, bo algebraicznie to łatwo
24 kwi 13:40
5-latek: Wiem ze trudne i takiego nie bedzie na maturze .
Sprobuj wykazac geometrycznie to z 13:02 .
jak wroce z pracy to napiszse rozwiazanie .
I zadanko tez mysle ze bedzie dla Ciebie akurat
Tresc :
Obliczyc dlugosci a b c bokow trojkata prostokatnego ABC wiedzac ze liczby a b i c sa
liczbami calkowitymi , i pole trojakta jest rowne obwodowi trojkata .
24 kwi 13:41
Piotr 10: A moje zadanie

?
24 kwi 13:41
Draghan: Ja geometrycznie na bank nie zrobię, bo wiem, że nie umiem

Ale to z 13.41 wydaje się przyjazne

Może nawet coś uda się policzyć
24 kwi 13:46
5-latek: Zawodus . Te zadanka sa z tego zbioru zadan co pokazywalem CI w linku z allegro .
Geometrycznie to napiszse kolo 23 jak wroce z pracy .
Dzisiaj sie lepiej czuje i wydaje mi sie ze z godzine po pracy posiedze na forum .
I napiszse rozwiazania .

Post z 13:41 byl oczywiscie do
Draghana
24 kwi 13:49
5-latek: Piotr10 
to naciskaj kolegow maturzystow

Niech sie wykażą.
24 kwi 13:51
Piotr 10: 5−latek słoneczko jest, więc nie będzie naciskał
24 kwi 13:52
5-latek: A u mnie pewnie zaraz bedzie burza (cos tak sie zanosi
Byle wytrzymalo do 14:30 (bede juz w samochodzie
24 kwi 13:54
Draghan: Trzeba być dobrej myśli

U mnie zanosi się na deszcz. Jak codziennie tutaj
24 kwi 13:58
zawodus: Muszę sobie konto w banku doładować i kupić w końcu parę książek
24 kwi 14:11
zawodus: Piękne to zadanie

Są tylko dwa takie trójkąty
24 kwi 14:26
Draghan: Heh

Ja zapisałem całą stronę A4 dwoma równaniami i jakoś mi nie wychodzi ani jeden XD
Ale zadanko rzeczywiście wygląda ładnie
24 kwi 14:37
Draghan: Mam że a
2b
2 − 4a
2b − 4ab
2 + 8ab = 0 Jestem gdzieś na właściwej ścieżce?
24 kwi 14:50
cs: Draghan żaden wzór na pole trójkata nie kojarzy ci się z połową obwodu
24 kwi 15:11
zawodus: Draghan na właściwej

Nie wiem czy najkrótszej, ale prowadzącej do celu
24 kwi 15:16
Draghan: Kojarzyć, to się kojarzy,
cs
Trochę tych wzorów na pole trójkąta jednak jest, a ja nie lubię się bawić z pierwiastkiem

To wziąłem "klasyczny" wzór

Dzięki,
zawodus 
Ale czy coś dalej z tym zrobię, to już inna sprawa xD
24 kwi 15:23
zawodus: Wskazówka

Rozwiązać równanie w liczbach całkowitych

(a nawet naturalnych)
24 kwi 15:25
zawodus: Jak tam wynik?
24 kwi 20:42
bezendu: 0:0
24 kwi 20:43
Marcin: Jednym z takich trójkątów, jest trójkąt pitagorejski

5,12,13.
24 kwi 20:57
zawodus: dobrze

wszystkie są Pitagorejskie
24 kwi 21:00
Marcin:
24 kwi 21:03
Draghan: Eeee... Zapomniałem o tym.

Zacząłem robić maj 2010, potem co innego jeszcze...
Ale i tak nie wiem, jak ruszyć dalej tamto równanie.
24 kwi 21:48
5-latek:

Wiec jestem juz i dowod geometryczny do czworokata
AB=a BC=b CD=c i DA=d i kąt ABC= α i kąt CDA=β
Zwarunkow 2 i 3 mamy ze ab=cd
Z tweirdzenia cosinusow jest AC
2=a
2+b
2−2abcosα
rowniez AC
2=c
2+d
2−2cdcosβ
Zatem po uwzgledniu warunku 3 i tego z e ab=cd wynika ze α=β
Wiec ze wzoru na pole trojkata (tego z kątem mamy ze P
trABC=P
trACD
wobec czego wbrew warunkowi nr 1 te trojkaty bylyby przystajace
Oznaczymy kąt ACB=δ i kat DCA=γ to z tweierdzenia sinusow i waarunku nr 2
mamy sin(pi−γ−α)+ sinγ=sin(pi−α−δ)+sinδ
| | α+2δ | | α+2γ | |
Wiec z tego sin |
| = sin |
| a wiec δ=γ lub δ=pi−α−γ |
| | 2 | | 2 | |
czyli kąt ACB= kątowi ACD lub kat ACD= kątowi CAD
25 kwi 00:20
5-latek: Czesc
Draghan
Rozwiazanie do zadanka z godziny 13:41
promien okregu wpisanego w ten trojkat ma dlugosc 2 (policz to sobie
to c=a+b−4
Warunki zadania
{a+b−4=c
{a
2+b
2=c
2
Musimy zauwazyc ze liczby a i b musza byc parzyste lub jedna z nich musi byc wielokrotnoscia
liczby 4− bo inaczej iloczyn ab bylby liczba niepodzielna przez 4
1.
niech a=2k b=2s k is liczby naturalne rozne od 0 i wtedy 2k+2s−2=ks
| | 2 | |
ale s nie rowna sie 2 wiec |
| =k−2 |
| | s−2 | |
stad mamy s−2=1 lub s−2=2 lub s−2=−1 lub s−2=−2
W przypadku 1 s=3 i k=4 wiec a=8 b=6 c=10
W przypadku drugim s=4 k=3 wiec a=6 b=8 c=10. Nastepne przypadki nie moga zachodzic bo byloby
s=0 lubk=0 (a to wbrew zalozeniom
2. Niech a=4k i k liczba naturalna wtedy mamy 4k+b−2=kb
Musimy przy tym zauwazyc ze b nie rowna sie 4 wiec
b−4=1 lub b−4=2
a wiec b=5 a= 12 c= 13
lub b=6 a=8 c=10
A poniewaz kazdy z tych trojaktow jest trojkatem prostokatnym (Wykorzystakj tweiedzenie
odwrotne do Pitagorasa) wiec sa one jedynymi trojalatami dla tego zadanka
25 kwi 11:21
Draghan: | | | |
Witaj, 5−latek  Dla Ciebie beczka z jabłuszkami | |
| | |
25 kwi 11:25
5-latek: Bardzo dziekuje

czy byly ciekawe takie zadanka
25 kwi 11:29
5-latek: W sobote jak wroce od brata (po poludniu to wrzuce CI jeszce ale z algebry jakie ciekawe
25 kwi 11:31
Draghan: Tak, były ciekawe

Dzięki bardzo
25 kwi 11:38
zawodus: Draghan rozwiąż to równanie

a
2b
2 − 4a
2b − 4ab
2 + 8ab = 0
25 kwi 12:02
Draghan: Ale wydaje mi się, że nie umiem.

Mam równanie z dwiema zmiennymi. Wyłączyć coś przed nawias? Potraktować wzorami skróconego
mnożenia?
25 kwi 12:05
zawodus: wyłącz przed nawias ab
25 kwi 12:06
zawodus: jakieś postępy?
25 kwi 12:19
Draghan: Dziękuję, wyłączyłem

Zastanawiam się, co dalej

Ale nie chciałbym podpowiedzi, muszę sam
na to wpaść
25 kwi 12:26
zawodus: dobra to zadanie wstępne

Wyznacz wszystkie liczby naturalne x i y spełniające dane równanie:
xy=7+y+x

Zrób najpierw to
25 kwi 12:32
Draghan:
25 kwi 12:45
zawodus: dobrze to ja ci pokażę jak zrobić zadanie wstępne

xy=7+y+x
xy−y=7+x
y(x−1)=7+x
najpierw co się dzieje, gdy x=1
dostajemy 0=8

No to teraz dzielimy
| | 7+x | | x−1+8 | | 8 | |
y= |
| = |
| =1+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 8 | |
Teraz wystarczy, aby ułamek |
| był liczbą naturalną  |
| | x−1 | |
To już banał

Jedyne naturalne rozwiązania to (2,9),(9,2),(3,5),(5,3)
Draghan To zadanie jest dla gimnazjalistów
25 kwi 12:59
25 kwi 13:32
zawodus: 
teraz ty kończysz zadanie poprzednie wskazaną metodą
25 kwi 13:35
Draghan:
ab −4a −4b +8 = 0
ab −4a = 4b −8
a(b−4) = 4b −8
Tutaj ni wim, ale wydaje mi się, żeby sprawdzić co będzie, kiedy (b−4) się wyzeruje...
0a = 16−8
0a = 8
Dalej...
| | 4b −8 | |
a = |
| Szczerze, to nie mogę wpaść na to, jak to uprościć, więc wstawiam sobie do |
| | b −4 | |
tego liczby.
Równanie spełniają liczby {a=2, b=0}, {a=0,b=2}, {a=8,b=6}, , {a=6,b=8}, {a=5,b=12},
{a=12,b=5}.
25 kwi 14:04
zawodus:
25 kwi 14:42
Draghan: Nie chcę mojego nieogaru zwalać na pogodę, ale coś w tym musi być. Okropnie niskie ciśnienie,
ja po dwóch kawach a oczy dalej się zamykają

Chyba nici będą z dzisiejszego liczenia. Dziękuję po raz kolejny
25 kwi 14:55