dzielenie wyrażenia przez cos
WimpPgK: 2cosα = 2√2sinα*cosα α∊(−π;π)
Wiem, że można to rozwiązać tak:
2cosα − 2√2sinα*cosα = 0
2cosα (1− √2sinα) = 0
cosα = 0 v sinα = √2/2
....
Tylko dlaczego nie wychodzi gdy:
2cosα = 2√2sinα*cosα / 2cosα cosα≠0
1= √2sinα
24 kwi 10:43
J: Nie możesz podzielić obustronnie przez 2cosα , bo w tym przedziale cos się zeruje.
24 kwi 10:52
J: Jednak możesz , bo przedział jest otwarty. Drugi sposób też jest poprawny.
24 kwi 10:57
WimpPgK: | | π | | 3π | |
Tyklko, że po podzieleniu wychodzi, że α∊{ |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | 3π | |
A bez dzielenia wychodzi, że α∊{− |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
24 kwi 11:03
WimpPgK: Ostatnia linijka nie należy do tego zadania. Zapomniałem to usunąć.
24 kwi 11:04
J: Jednak miałem rację ..

w tym przedziale cos przyjmuje wrtośc zero ... więc dzielić nie wolno
.
24 kwi 11:06
WimpPgK: Dziękuję za pomoc
24 kwi 11:17