2 zadanie z matury próbnej rozszerzonej 23.11.2013
kamczatka: 2 zadanie z matury próbnej rozszerzonej 23.11.2013
Narysuj wykres funkcji −2
x+1 + 2 dla x ≤ 0
więc dla x = 0 f(0) = 0
f(−1) = −2
0 + 2 = 3
| | 1 | |
f(−2) = −2−1 + 2 = − |
| 1 + 2 = 1,5 |
| | 2 | |
co robię nie tak ? Bo funkcja powinna dążyć od 0 do 2
24 kwi 10:37
J:
Dobrze przepisałeś wzór funkcji .. ? Funkcja wykładnicza jest określona dla a > 0 i a ≠ 1 ,
tutaj masz a = − 2
24 kwi 10:44
24 kwi 10:47
J: Moja pomyłka .... Tutaj jest −2x+1 , a nie (−2)x+1
24 kwi 10:50
kamczatka: to czyli jak to powinno być podstawiając pod x'a np −1 ?
24 kwi 10:55
J: (− 2)0 = 1 .. , ale −20 = − 1
24 kwi 10:59
kamczatka: czyli ten minus się pomija i dopiero jakby do wyniku się dodaje ?
24 kwi 11:01
J:
f(−1) = − 1*20 + 2 = − 1*1 + 2 = − 1 + 2 = − 1
24 kwi 11:03
kamczatka: skąd ta −1 na początku ?
24 kwi 11:08
kamczatka: a dobra już wiem
24 kwi 11:08