Dany jest trójkąt prostokątny ABC
Matejko: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o wierzchołku w punkcie C. w którym |AB|=13 |CA|=12 |CK|=2 i
|KB|=3. Oblicz długość odcinka KL wiedząc, że punkt L jest rzutem prostokątnym punktu K na
odcinek AB. Gdzie jest ten K i jak to rozwiązać? I co to znaczy o wierzchołku w punkcie C.
Przecież są 3 wierzchołki
24 kwi 10:11
Eta:

|CB|= 5
z podobieństwa trójkątów DBC i KLB z cechy (kkk)
| hc | | 5 | |
| = |
| ⇒ |KL|=...... |
| |KL| | | 3 | |
24 kwi 10:56
5-latek: dzien dobry
Eta
24 kwi 10:59
Matejko: dzięki
24 kwi 12:16