Geometria analityczna
Kalina:
Napisz w dowolnej postaci równanie prostej przechodzącej przez punkt A(2;−3),
tworzącej z prostą 2x+y+b=0 kąt ostry 45o
24 kwi 08:38
J:
Niech szukana prosta ma równanie: y = ax + k
| | I − 2 − a I | | −2 −a | | −2 −a | |
Warunek: |
| = 1 ⇔ |
| = 1 lub |
| = − 1, |
| | 1 −2a | | 1 − 2a | | 1 − 2a | |
z tych warunków oblicz a ( 2 wartosci ) , potem : − 3 = a*2 + k i wylicz k.
24 kwi 08:54
Kalina:
| | y+3 | |
Dlaczego?Coś mi świta tg(|α−β|)=tg45o=1 i |
| =a,czy tak |
| | x−2 | |
24 kwi 11:31
J:
y = a
1x + b
1
y = a
2x + b
2
| | a1 − a2 | |
tgβ = I |
| I , gdzie β to kąt miedzy prostymi. |
| | 1 + a1*a2 | |
24 kwi 11:36
x3: Najbardziej pouczający i czytelny zapis rozwiązania:
| ⎧ | y+3=a(x−2) | |
| ⎩ | a+21−2a =1⋁ −2−a1−2a =1 | }
|
| | y+3 | |
Czyli faktycznie żadnego k wyliczać nie musimy,ale też postać |
| =a− |
| | x−2 | |
sugerująca niejako półprostą(punkt nieciągłości,x=2),nie do przyjęcia
25 kwi 05:55
Obywatel:
Czyli myślmy głową ,a srajmy odbytnicą(mówiąc dosadnie)−Nigdy odwrotnie
I żadne przewroty ,modernizmy,rotacje itp. itd. są tu raczej biologicznie absurdalne
( i karygodne−pamiętaj choćby ty KItajew −studencki pajacu i dygnitarzu internetowy)
25 kwi 06:16