Ciągi
Celina : Jutro mam próbną maturę z matmy

i bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobiłam zadanie
Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny, dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od trzeciej liczby
odjąć 3, a od drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. Znajdź liczby
tworzące ciąg arytmetyczny. Mi r wyszło 1,5 a a
1=7
36.Proszę powiedzcie czy dobrze to
wyliczyłam
2 lis 23:08
Celina : Sory pomyliłam się a1 wyszło mi 4518
2 lis 23:14
Eta:
Pomogę

a,b.c −−− tworzą ciąg arytm, => 2b = a+c
i a+b +c = 39
a−3, b−5, c −3 −−−− tworzą ciąg .geom => (b−5)
2 = (a −3)(c −3)
rozwiązując ten układ równań otrzymasz:
2b = a+c
2b+b = 39 => 3b= 39 =>
b= 13
i (a −3)(c −3)= 8
2= 64 i a +c = 26
to: a = 26 −c
podstawiając : ( 23 −c)(c −3)= 64 => c
2 −26c +133=0
Δ= 144
√Δ= 12 c= 19 v c= 7
a = 7 v a = 19
odp: 7, 13, 19 lub 19, 13, 7
spr; 7+13+19= 39 ok.
7 −3 =4 13 −5 = 8 19 −3 = 16
liczby: 4, 8, 16 i 16, 8, 4 −−− tworząciąg geometryczny ... więc ok

Powodzenia na próbnej maturze!
Dobranoc
2 lis 23:53
godzio187: Szkoda że nie robią próbnych matur 2 kl z tego co było już przerobione
2 lis 23:59
godzio187: próbnych matur* chętnie bym się sprawdził
3 lis 00:00
Eta:
Możemy Ci zrobić taką "maturę " , nie widzę problemu
3 lis 00:05
godzio187: naprawde

? to ja bardzo bym poprosił
3 lis 00:07
Eta:
Do której klasy chodzisz ?
Myślę ,że
Bogdan się dołączy i wymyśli Ci zadanka

Dzień dobry
Bogdanie , witam
3 lis 00:12
godzio187: klasa 2 LO
3 lis 00:13
Eta:
Ok
3 lis 00:15
AROB: Witajcie
Eta,
Bogdanie oraz niezmordowany
godzio187.
3 lis 00:25
godzio187: witam
3 lis 00:25
AROB: godzio187, czy Ty uczysz się w szkole zaocznie?

Bo tak myślę, jak to robisz, że
tyle czasu spędzasz aktywnie na forum, i to do późnych godzin nocnych. Jak Ty jesteś w
stanie wstać rano do szkoły i być tam myślącym. Podziwiam kondycję

!
3 lis 00:35
godzio187: jakoś sobie radze

a wstawać jest ciężko ale najważniejsze zdać mature z matmy i fizyki na
jak najwyższym poziomie, chce iść na politechnike więc sporo czasu spędze jeszcze na nauce
3 lis 00:40
godzio187: a jutro są próbne matury więc na 10 do muzeum idziemy także moge sobie dziś pozwolić na dłuższe
siedzenie
3 lis 00:42
3 lis 00:48
godzio187: mam taką nadzieje że zdam

bo z tego co patrzyłem na matury podstawowe to większość to banał
3 lis 00:54
AROB: No widzisz

! Przy takiej ilości pracy − muszą być efekty. Powodzenia!
Dziś już uciekam . To już nie ta kondycja. Gdy byłam w Twoim wieku (ojej, kiedy to było...),
też mogłam więcej. Ale brak umiaru w zajmowaniu się matematyką − z sympatii pozostał.
Dobrej nocy wszystkim, do jutra.
3 lis 01:02
godzio187: Ja też już lece
dobranoc wszystkim
3 lis 01:04
Celina : Dzięki wielkie za pomoc

Mam nadzieję że jakoś mi pujdzie na maturce
3 lis 07:53
Celina : Dzięki wielkie za pomoc

Mam nadzieję że jakoś mi pujdzie na maturce
3 lis 07:54