aa
Hugo: Znajdź wszystkie wartości parametru αe(0;2π) dla których funkcja f(x)=(x+2sin2α)(x+3cosα+3) ma
jedno miejsce zerowe
Δ=0
i można to wszystko wymnożyć ale strasznie w uj roboty.. da sie szybciej?
24 kwi 00:46
ICSP: f(x) = 0 ⇒ x1 = ... , x2 = ...
a skoro ma mieć jedno miejsce zerowe to x1 = x2
24 kwi 00:47
Hugo: Wskazówka w książcce mówi ze to sie równa tylko wtedy gdy
2sin
2α=3cosα+3 dlaczego
24 kwi 00:48
Hugo: mam rozumieć że
x1 = −2sin2α
x2 =−3cosα−3
i podstawiamy do sb : > ?
24 kwi 00:49
Eta:
x1= −2sin2α , x2= −3cosα−3
x1=x2 ⇒ .......
24 kwi 00:50
ICSP: Właśnie tak masz to rozumieć
24 kwi 00:50
ICSP: Dobry wieczór
Eta
24 kwi 00:51
pigor: ... dlatego, bo wtedy f(x)= (x−x
o)
2 , czyli x
1=x
2=x
o . ...
24 kwi 00:51
ICSP: Dobry wieczór pigor
24 kwi 00:52
Eta:
Dobry "ranek"
24 kwi 00:52
Hugo: bo są równe ehmmm

okej
2sin
2a = 3cosa+3
−cos
2a+1= 3cosa+3
−cos
2a−2−3cosa = 0
Δ=9−2*4 =1
3−1/−2 v 3+1/−2
coa = −1 v coa= −2 //nie spełnia cosinusa
cox=−1
αx=2/3π dla przedziału αe(0;2π)
*a=α dla szybszego pisania
24 kwi 00:53
pigor: ..., dobrej nocy , chyba u mnie wkrótce
24 kwi 00:54
Hugo: źle mam brakuje mi dwóch rozwiązań x=π x=4/3π x=2/3π
24 kwi 00:55
pigor: ... , bo nie cosα=−2 tylko ...

cosα= −
12
24 kwi 00:58
Hugo:

cosa=−1
x=π* ale wciąz mi brakuje 2 rozw
x=π x=4/3π x=2/3π
pomóżcie
24 kwi 01:00
Hugo: widze.... zgubułem dwójke :...:
24 kwi 01:01
Eta:
popraw równanie:
2(1−cos2α)=3cosα+3 ⇒
24 kwi 01:04
Hugo: 2sin
2a = 3cosa+3
−2cos
2a+2= 3cosa+3
−2cos
2a−1−3cosa = 0
Δ=9−4*2 =1
| | 3+1 | | 3−1 | |
cox= |
| v cox= |
| |
| | −4 | | −4 | |
cosx=−1 v cosx=−0,5
x=π v x =2/3pi v x=4/3pi
wychodzi

dz
24 kwi 01:07
Hugo: i najgorsze jest to że chodziaż niby rozumiem wszystko tu sie rąbne i leci całe zadanie całe
pkt...
24 kwi 01:08