;)
Nicole: | | 1 | |
Wyznacz największą wartość funkcji f(x)= |
| |
| | x2−2x+3 | |
mam sprowadzone do postaci kanonicznej i wyszło mi, że p=1 q=2
Zatem najmniejszą wartość otrzymamy dla x=1 i jak mam to podstawić pod to równanie? Wiem, ze to
pewnie banał, ale moj mózg już o tej godzinie nie pracuje, więc proszę o pomoc
24 kwi 00:02
Piotr:
skoro najwieksza wartosc jest dla x = 1 to chyba jasne jest, ze wlasnie to trzeba podstawic
24 kwi 00:06
daras: to idź spać
24 kwi 00:06
pigor: ..., twoje q=2 to najmniejsza wartość mianownika,
a więc f
max=
12 − szukana wartość największa funkcji f. ...
24 kwi 00:06