Liga
Wazyl: Małe zadanko z ligii.
Wykaż, że jeśli funkcja f: R → R jest nieparzysta i okresowa o okresie s≠0 , to dla każdego k∊C
| | 1 | |
liczba x= |
| ks jest jej miejscem zerowym. |
| | 2 | |
zombi: Te warunki spełnia funkcja sinus, jeśli to pomoże w co wątpię.

Rozwiązanie myślę, że może wyglądać mniej więcej tak.
| | s | |
1. Pokaż, że f( |
| ) = 0 (dla k=1) |
| | 2 | |
Co jest prostą sprawą, gdyś z warunków zadania mamy:
−f(x) = f(−x)
f(x) = f(x+s)
Dodając mamy
| | s | | 3s | | s | | s | |
f(− |
| ) + f( |
| ) = 0 ⇒ 2*f( |
| ) = 0 ⇒ f( |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2. Zapewne przez indukcję
| | ks | | (k+1)s | |
Niech f( |
| ) = 0, pokazać, że f( |
| ) = 0. Można spokojnie stosować, gdyż, jak |
| | 2 | | 2 | |
dojdziemy, że to jest prawdą to analogicznie dla C
−, ponieważ f jest nieparzysta. Ale nie
umiem tego pokazać indukcyjnie.