planimetria
bezendu:

Trójkąt równoramienny ABC, w którym AC = AB = 9 i AB = 12 ma z trójkątem prostokątnym ABD
wspólny bok AB. Punkt E jest środkiem boku AB i CE = AD. Oblicz pole i obwód trójkąta DBC oraz
cosinus kąta DBC.
Wyliczyłem EC=3
√5
BD=3
√21
Jak wyliczyć ten DC ?
23 kwi 20:58
Eta:
1/ wyznacz długość |DE| ...........
2/ w każdym równoległoboku e2+f2= 2(a2+b2)
w tym (ACED) |DC|=f=.......
23 kwi 21:07
bezendu:
Wyznaczyłem |DE|=9
Ale skąd wiadomo, że to równoległobok ?
23 kwi 21:10
Eta:
DE=AC=9 i AD=CE=3√5
23 kwi 21:17
Eta:
i AD∥CE
23 kwi 21:18
bezendu:
Dziękuję
23 kwi 21:23