Mnożenie i dzielenie wielomianow ! POMOCY !!!!!!
Ewe: Dodawania i odejmowania też nie rozumiem, ale jeśli to mi WYTŁUMACZYCIE to jakoś dojdę do tego
jak trzeba to zrobić
Pol. Wykonaj działania :
a) 3x−5 2x2−7x
−−−−−−−− . −−−−−−−−−
x2+3x 6x−10
b) x3 − 8 4x+8
−−−−−−−− . −−−−−−−
x3+8 4x−8
c) 4x2 − 9 15+10x
−−−−−−−− : −−−−−−−−−
2x2 −3x 3x2
Jeśli moglibyście to tłumaczcie po kolei jak to zrobiliście, bo chodzi o to, że nie wiem skąd
to wszystko się bierze.
PS. Sorry, ale nie wiem jak tu mam zrobić kreskę ułamkową
2 lis 22:08
Ewe: Oj ... zapomnilam poprawic .... gdzie jest np 2x2 to chodzilo mi oczywiscie o 2x2
( takie bledy sa w podpunkcie a i c)
2 lis 22:09
godzio187: w b zdaje sie ze tez
2 lis 22:14
Ewe: faktycznie...
godzio pomozesz ?
2 lis 22:18
godzio187: | 3x−5 | | 2x2−7x | | 3x−5 | | x(2x−7) | |
| * |
| = |
| * |
| =
|
| x2+3x | | 6x−10 | | x(x+3) | | 6x−10 | |
| (2x−7)(3x−5) | | 2x−7 | |
| = |
| = rozwiąż
|
| (x+3)(6x−10) | | (x+3)*2 | |
pomyśl nad następnymi jak nie będziesz umiała to ci pomoge
2 lis 22:22
godzio187: w 2 zauważ ż jest wzór skróconego mnożenia x
3−8=x
3−2
3=(x−2)(x
2+2x+4)

i w mianowniku tak samo x
3+2
3 = (x+2)(x
2−2x+4) nie wiem czy to sie wykorzysta bo nie
rozwiązywałem dalej ale na brudno możesz spróbować
2 lis 22:25
Ewe: Boże !
Jak ty to zrobiłeś

Nie wiem skąd ty te liczby wziąłeś...
Mnie baba uczyła w szkole, że jak jest mnożenie wielomianów to wszystko się mnożny. Tzn.
licznik z licznikiem i mianownik i z mianownikiem ...
2 lis 22:26
godzio187: no tak ale ja to rozłożyłem na czynniki żeby było łatwiej
2x
2−7x=x(2x−7)
x
2+3x=x(x+3)
i w czasie obliczeń:
2 lis 22:29
Ewe: no dobra ... to jak w tym a. wyciągnąłeś przed nawiasy to co ja mam z tym dalej zrobić ? Po
prostu wymnozyc z tym co juz mam ?
2 lis 22:29
godzio187: tak
2 lis 22:32
2 lis 22:36
Ewe: ale jestem tuman...
czekaj ...
to w liczniku : 3x−5 * x(2x−7)
i w mianowniku : x(x+3) * 6x−10
i wymnożyć .. ale przeciez to bez sensu jest, bo po co bylo to wyciaganie przed nawias jezeli
teraz mam to pomnozyc ?
2 lis 22:37
godzio187: bo w liczniku i mianowniku skróci się "x" który po to został wyciągnięty przed nawias
2 lis 22:40
Ewe: ahaaa ... to robie, zobaczymy czy wyjdzie mi dobry wynik
2 lis 22:43
Ewe: zły ...
Chyba niepotrzebnie marnujesz swój czas, ja nigdy tego nie zrozumiem....
2 lis 22:44
godzio187: a ile powinno wyjść ?
2 lis 22:45
Ewe: 2x−7
−−−−−−
2(x+3)
Ej to moze zrobisz to zad. i po kolei będziesz opisywał skąd wziąłeś to co tam ci powychodzi co
?
2 lis 22:50
godzio187: to co napisałaś to wynik ? jeśli tak to przecież już jest rozwiązane
2 lis 22:53
Ewe: Faktycznie ...
Kurde, w ogóle tego nie rozumiem
2 lis 22:59
godzio187: dobra zrobie 2 i porospisuje Ci
2 lis 23:01
Ewe: dzięki

!
2 lis 23:02
godzio187: b) x3 − 8 4x+8
−−−−−−−− . −−−−−−−
x3+8 4x−8
| x3−23 | | 4(x+2) | |
| * |
| =
|
| x3+23 | | 4(x−2) | |
| | (x−2)(x2+2x+4) | | (x+2) | |
|
| * |
| = zauważ że dzięki temu że rozpisaliśmy
|
| | (x+2)(x2−2x+4) | | (x−2) | |
x
3−8=x
3−2
3=(x−2)(x
2+2x+4)
x
3+8=x
3+2
3 = (x+2)(x
2−2x+4)
i wyciągneliśmy 4 przed nawias w:
4x−8 = 4(x−2) i 4x+8=4(x+2) możemy skrócić wyrazy: (x+2), (x−2) i 4
zostanie nam tylko :
| | x2+2x+4 | |
= |
| nie jestem pewien czy to można jeszcze skrócić sprawdź wynik jeśli |
| | x2−2x+4 | |
będzie się różnić to pokombinuj żeby coś skrócić
2 lis 23:08
godzio187: na sam początek nie zwracaj uwagi bo skopiowałem sobie to co pisałeś żeby łatwiej się pisalo
2 lis 23:09
godzio187: | | 4x2 − 9 | | 15+10x | |
|
| : |
|
|
| | 2x2 −3x | | 3x2 | |
tu ci tak ogólnie napisze spróbuj sama:
4x
2−9=(2x−3)(2x+3) => wzór: a
2−b
2=(a−b)(a+b)
15+10x = 5(3+2x)
2x
2−3x=x(2x−3)
2 lis 23:13
godzio187: pamiętaj podzielić tz pomnożyć przez odwrotność także wszystko elegancko się skróci
2 lis 23:14
Ewe: taki sam wynik jest w książce ... dobrze Ci wyszło

No dobra, zobaczymy co z tego będzie ... posiedzę jeszcze nad zad to może lepiej zrozumiem

WIELKIE DZIĘKI
2 lis 23:15
godzio187: spoko napisz czy ci wyszedł ten ostatni
2 lis 23:16
Ewe: 4x2−9=(2x−3)(2x+3) (to mozna tez otrzymac obliczajac Δ a pozniej X1 i X2 co ?)
2 lis 23:19
godzio187: jestem w 2 LO i jeszcze nie przerabialiśmy delty więc Ci nie powiem

ale z tego co widze to
nie ma co liczyć z delty
2 lis 23:21
Ewe: 3x
−−−
5
2 lis 23:22
godzio187: po rozłożeniu na czynniki powstanie coś takiego:
| (2x−3)(2x+3) | | 3x2 | |
| * |
| popatrz na to i pomyśl co może się skrócić |
| x(2x−3) | | 5(3+2x) | |
2 lis 23:23
godzio187: no dokładnie
2 lis 23:23
Ewe: To ty jesteś w moim wieku ?
Zapomniałam dopisać ze skróciłam tam 2x−3 i tak jakoś mi wyszło ...
ale wynik dobry
2 lis 23:24
Ewe: no wiem

właśnie napisałam, zę skróciłam te wszystkie 2x−3 i 2x+3, pozniej odwrocilam 3x
2 a w m. 5 i
wyszło
2 lis 23:25
godzio187: na to wygląda skoro jesteś w 2 LO
2 lis 23:25
Ewe: dobra ... bo w książce jest bez kwadrata
to co z nim zrobić ?
2 lis 23:26
Ewe: kwadratu* pardon
2 lis 23:27
godzio187: 3x2 skraca się z x(2x−3) i zostaje 3x i (2x−3)
2 lis 23:27
Ewe: już widzę ... zgubiłam ten x po drodze
2 lis 23:29
Ewe: dzięki
2 lis 23:32
godzio187: nie ma za co
2 lis 23:42
MIKI: (6x4−13X3+5X2−X−1):(3X2−2X+1)
12 sty 15:19